Wat je moet weten wanneer je een kat als huisdier wil!
Het is wettelijk verplicht dat een kitten gesteriliseerd/gecastreerd moet zijn vooraleer het verkocht/weggegeven mag worden. Elk kitten moet eveneens een chip dragen. Katten die in Belgie verblijven moeten geregistreerd staan in de databank CatID.
Wettelijke verplichtingen
Alle katten en kittens moeten gecastreerd/gesteriliseerd worden voor ze 5 maanden oud zijn en/of voor verkoop of adoptie. Dit geldt ook voor katten en kittens die gratis weggegeven worden. Uitzonderingen hierop zijn katten die naar een erkende fokker (met HK-nummer) gaan of die voor het buitenland bestemd zijn. Katten die geboren zijn na 31 augustus 2014 moeten steriel gemaakt zijn tegen 1 januari 2020.
Als je kat uit het buitenland komt en nog niet gecastreerd/gesteriliseerd is, dan moet dit gebeuren binnen de 30 dagen na aankomst.
Bron: huisdierinfo.be
Extra informatie: dierenwelzijn in vlaanderen
Ben je geschikt om een kat te houden?
Het hebben van een kat is natuurlijk heel gezellig! Maar past een kat wel echt in jouw leven? Heb je tijd om haar voldoende aandacht en verzorging te geven? En woon je geschikt om een kat te huisvesten zodat zij gezond en gelukkig is en blijft?
Voor je besluit een kat in huis te nemen, is het verstandig er even bij stil te staan of je de kat kunt bieden wat zij nodig heeft. Een kat of kitten vraagt aandacht en de nodige verzorging. Maar ook gezonde voeding en een fijne omgeving om in te wonen. Kortom: past een kat of kitten bij jouw levensstijl?
Heb je voldoende tijd voor een kat of kitten?
Wat zijn ze schattig, die kittens! Maar wees je ervan bewust dat kittens ook gewoon volwassen worden. Realiseer je dat de aanschaf van een kitten een commitment is voor jaren. En hoewel veel mensen denken dat een kat "makkelijker" is dan het hebben van een hond, vereist ook de kat de nodige aandacht en verzorging.
Dan is daar nog de keuze of je voor een kitten gaat of een volwassen dier. Een kitten moet nog worden opgevoed, moet vaker op een dag eten en zal hier en daar wat boevenstreken uithalen (denk om je gordijnen!). En wil je een raskat van een fokker of adopteer je liever een kat uit het asiel?
Hoe een kat zich op latere leeftijd zal gedragen is afhankelijk van haar karakter, maar ook van de socialisatieperiode, die al begint als je kitten pas drie weken oud is. Mocht je dus voor een kitten kiezen, weet dan dat het extra tijd kost om je kitten aan de wereld om haar heen te laten wennen.
Past een kat of kitten in je dagelijks leven?
Als je heel veel van huis bent door een drukke baan of bijvoorbeeld veel reist, kun je je afvragen of het nemen van een kat wel zo verstandig is. Het hebben van een kat vraagt een aanpassing van je dagelijkse routine. Ze wil toch graag op gezette tijden een aai over haar bol of te eten krijgen.
Vragen die je jezelf kunt stellen zijn:
- Heb je kinderen? Bedenk dan goed wat voor ras je kiest. Sommige rassen passen beter bij kinderen dan andere.
- Heb je al huisdieren en kun je inschatten hoe zij op hun nieuwe huisgenoot zullen reageren? Een kat of kitten introduceren vergt tijd en geduld en het kan wel maanden duren voor de dieren elkaar geaccepteerd hebben. In sommige gevallen wennen ze nooit aan elkaar.
- Kan je kat naar buiten of wordt het een binnenkat? Kies zorgvuldig welke kat bij jouw woonsituatie past.
- Werk je fulltime? En kan je nieuwe kat daar tegen, hele dagen alleen zijn?
- Kun je je huis katvriendelijk inrichten?
- Reis je regelmatig? Heb je dan al nagedacht over wie er voor de kat zorgt of waar je haar naar toe kunt brengen?
- Heb je de financiele middelen om goed voor je kat te zorgen? Een kat heeft een zorgverzekering nodig, de juiste voeding, moet soms naar de dierenarts en misschien naar de trimmer.
Deze vragen helpen je niet alleen besluiten of het aanschaffen van een kat verstandig is, maar ook welke kat er dan het beste bij je past.
Is je huis geschikt voor een kat of kitten?
De omgeving waarin een kat woont draagt bij aan het welzijn van het dier. Katten, en zeker kittens, gaan op onderzoek uit als ze ergens nieuw komen. Laat ze rustig hun gang gaan, maar bescherm ze voor eventuele gevaren. Zorg ook voor een rustige ruimte in huis waar je kat zich altijd terug kan trekken en met rust gelaten wordt.
Zo help je je kat wennen:
- Maak een plek waar ze rustig kan eten. Liever niet in de buurt van de kattenbak en op een rustige plek, zonder veel lawaai of afleiding.
- Ook de kattenbak staat bij voorkeur op een rustige plek. Verplaats deze niet meer en zorg dat deze altijd bereikbaar is voor de kat. Plaats de bak niet in de buurt van het eten of de drinkbak.
- Zorg voor voldoende ruimte zodat je kitten kan spelen, rennen, klimmen en krabben.
- Maak een fijne slaapplek voor je kitten, waar zij rustig en warm haar dutjes kan doen.
Welke gevaren schuilen er in huis?
Er zijn verschillende gevaren in en om huis. Hier kun je onder andere op letten:
Een goede overweging of een kat wel in je leven en woonomgeving past, bepaalt of je de kat een fijn en gelukkig leven kunt bieden. Met een blije kat bouw je nu eenmaal een betere en hechtere band op en beleef je meer plezier aan
Kat als huisdier: Kitten of volwassen kat?
Kittens zijn schattig, maar moeten nog worden opgevoed. Is een volwassen kat niet verstandiger? Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Het loont om uit te zoeken wat het beste bij jou past: een kitten of volwassen kat.
Er is geen goed of fout antwoord op de vraag of je beter een kitten of een volwassen kat kunt nemen. Wat belangrijk is, is dat je bij jezelf goed nagaat waar jij blij van wordt en dat je een goede fokker of asiel kiest die je de juiste informatie verschaft over je toekomstige huisgenoot. Er kunnen meerdere zaken meespelen in het maken van je beslissing. Wil je bijvoorbeeld een specifiek ras en heb je tijd om je kitten op te voeden? Een volwassen kat heeft misschien even meer tijd nodig om te wennen, maar ook met haar kun je nog een intense band op bouwen.
Het adopteren van een volwassen kat
Hoewel de meeste mensen geneigd zijn een kitten te kiezen, heeft het kiezen voor een volwassen kat zeker een aantal voordelen. De asielen in ons land zitten vol met lieve katten die met smart wachten op een eigen thuis met een eigen familie.
Voordelen van een volwassen kat:
- Een asielkat een thuis geven is een verantwoorde keuze die zowel de kat als jezelf een goed gevoel geeft.
- Je hebt een heel breed scala om uit te kiezen: alle kleuren, karakters en leeftijden zijn beschikbaar.
- Een goed asiel kent haar katten en kan je helpen een dier te kiezen dat qua karakter en behoeften bij je past.
- Volwassen katten zijn over het algemeen zindelijk.
- Volwassen katten zijn meestal een stuk rustiger dan kittens.
- Asielkatten zijn behandeld tegen parasieten, gevaccineerd, onderzocht door de dierenarts en meestal gecastreerd/gesteriliseerd voor je ze mee naar huis neemt.
- Bij een volwassen kat is het karakter al duidelijk en kun je een bewuste keuze maken voor een bepaalde karaktereigenschap.
Uitdagingen bij het adopteren van een volwassen kat:
- Sommige asielkatten hebben een trauma of heftig verleden wat er soms toe leidt dat ze misschien wat langer de tijd en wat meer aandacht nodig hebben om te wennen.
- Een volwassen kat kan aangeleerde gewoontes hebben die jij niet zo fijn vindt. Deze zijn vaak wat lastig af te leren.
- De socialisatieperiode heeft elders plaatsgevonden, maar dit betekent niet dat een volwassen kat niets meer aan te leren is.
Waar kun je een kat adopteren?
Er zijn tal van manieren om een volwassen kat te adopteren. Het meest voor de hand liggend is het asiel. Hier kun je langs gaan, katten ontmoeten en de medewerkers vragen naar het karakter van de kat. Online zijn er ook verschillende mogelijkheden. Pas bij sites als Marktplaats en 2dehands op dat je niet te maken krijgt met broodfokkers. Bij kittentekoop.be wordt het te herplaatsen dier rechtstreeks van het oude baasje naar het nieuwe baasje herplaatst, dus zonder tussenkomst van het asiel. Natuurlijk kun je ook een kat van familie, vrienden of buren overnemen die misschien niet meer voor het dier kunnen zorgen of vraag het eens bij je dierenarts. Hij/Zij heeft soms kennis van eigenaren die niet meer voor hun dier kunnen of willen zorgen.
Kies ik voor een kitten?
Voor velen betekent het hebben van de perfecte kat dat deze van een bepaald ras is. Van een raskat is beter in te schatten wat de karaktereigenschappen zullen zijn. Er zijn verschillende raskatten met elk hun eigen karaktereigenschappen en uiterlijke voorkomen. Het is belangrijk dat je bekijkt of de raskat van jouw keuze wel past bij jouw levensstijl.
De meeste fokkers houden hun kittens het liefst bij de moeder tot ze minimaal twaalf weken oud zijn. Op deze leeftijd zijn de kittens klaar om bij de moeder weg te gaan en kunnen ze goed gevaccineerd naar hun nieuwe baasje toe. Omdat de kittens al iets ouder zijn, heeft de fokker wel een belangrijke taak in het socialiseren van de kittens. Stel hier dus wat vragen over!
Natuurlijk kun je in het asiel ook kittens vinden. Bij deze kittens weet je niet hoe oud ze waren toen ze bij hun moeder weggehaald werden. De medewerkers van het asiel zouden je wel moeten kunnen vertellen of zij bepaalde gedragsproblemen bij een kitten verwachten of niet. Feit is dat het lastiger te vertellen is hoe het karakter van de kitten zich zal ontwikkelen, maar dat is ook de charme van de Europese Korthaar.
Voordelen van een kitten:
- Kittens zijn speels en levendig, wat garant staat voor lachsalvo's en vermaak.
- Je kunt je eigen ras kiezen.
- Je krijgt een volledige medische achtergrond mee van de fokker.
Uitdagingen van een kitten:
- Kittens vragen meer aandacht dan een volwassen kat.
- Kittens moeten nog worden opgevoed.
Waar vind ik een kitten?
Er zijn vele manieren om aan een kitten te komen. Je kunt naar een goede fokker, het asiel of online gaan of misschien hebben familie of vrienden net een nestje. Het belangrijkste is om na te gaan of de kittens en moeder in goede gezondheid verkeren en in een fijne woonomgeving verblijven. Het is sterk aan te raden goede research naar een betrouwbare fokker te doen als je kiest voor raskat. Vraag je dierenarts naar een goede fokker of asiel in de buurt.
- Als je een ras en fokker gekozen hebt, ga dan langs om te kijken in welke leefomgeving de kittens en moeder verblijven.
- Kittens die in de woonkamer verblijven, waar ze veel mensen om zich heen hebben, ervaren een redelijk normaal huishouden. Inclusief visite, stofzuiger, wasmachine en andere huisdieren. Dit zal haar helpen sneller te wennen in jouw huis dan wanneer ze geisoleerd in een schuur gehouden wordt.
- Vraag naar het karakter van de ouderparen en welke maatregelen de fokker heeft genomen om de kittens zo goed mogelijk te socialiseren. Zijn de kittens gezond, gevaccineerd, ontwormd en welke voeding hebben ze gekregen?
Of je kiest voor een kitten of een volwassen kat, beide opties vergen wat research. Ga niet over een nacht ijs en onthoud dat de kat afhankelijk is van jouw zorg, tijd en aandacht of zij uitgroeit tot een blije en gezonde kat.
Er is geen goed of fout antwoord op de vraag of je beter een kitten of een volwassen kat kunt nemen. Wat belangrijk is, is dat je bij jezelf goed nagaat waar jij blij van wordt en dat je een goede fokker of asiel kiest die je de juiste informatie verschaft over je toekomstige huisgenoot.
Er kunnen meerdere zaken meespelen in het maken van je beslissing. Wil je bijvoorbeeld een specifiek ras en heb je tijd om je kitten op te voeden? Een volwassen kat heeft misschien even meer tijd nodig om te wennen, maar ook met haar kun je nog een intense band op bouwen.
Het adopteren van een volwassen kat
Hoewel de meeste mensen geneigd zijn een kitten te kiezen, heeft het kiezen voor een volwassen kat zeker een aantal voordelen. De asielen in ons land zitten vol met lieve katten die met smart wachten op een eigen thuis met een eigen familie.
Voordelen van een volwassen kat:
- Een asielkat een thuis geven is een verantwoorde keuze die zowel de kat als jezelf een goed gevoel geeft.
- Je hebt een heel breed scala om uit te kiezen: alle kleuren, karakters en leeftijden zijn beschikbaar.
- Een goed asiel kent haar katten en kan je helpen een dier te kiezen dat qua karakter en behoeften bij je past.
- Volwassen katten zijn over het algemeen zindelijk.
- Volwassen katten zijn meestal een stuk rustiger dan kittens.
- Asielkatten zijn behandeld tegen parasieten, gevaccineerd, onderzocht door de dierenarts en meestal gecastreerd/gesteriliseerd voor je ze mee naar huis neemt.
- Bij een volwassen kat is het karakter al duidelijk en kun je een bewuste keuze maken voor een bepaalde karaktereigenschap.
Uitdagingen bij het adopteren van een volwassen kat:
- Sommige asielkatten hebben een trauma of heftig verleden wat er soms toe leidt dat ze misschien wat langer de tijd en wat meer aandacht nodig hebben om te wennen.
- Een volwassen kat kan aangeleerde gewoontes hebben die jij niet zo fijn vindt. Deze zijn vaak wat lastig af te leren.
- De socialisatieperiode heeft elders plaatsgevonden, maar dit betekent niet dat een volwassen kat niets meer aan te leren is.
Waar kun je een kat adopteren?
Er zijn tal van manieren om een volwassen kat te adopteren. Het meest voor de hand liggend is het asiel. Hier kun je langs gaan, katten ontmoeten en de medewerkers vragen naar het karakter van de kat.
Natuurlijk kun je ook een kat van familie, vrienden of buren overnemen die misschien niet meer voor het dier kunnen zorgen of vraag het eens bij je dierenarts. Hij/Zij heeft soms kennis van eigenaren die niet meer voor hun dier kunnen of willen zorgen.
Kies ik voor een kitten?
Voor velen betekent het hebben van de perfecte kat dat deze van een bepaald ras is. Van een raskat is beter in te schatten wat de karaktereigenschappen zullen zijn.
Er zijn verschillende raskatten met elk hun eigen karaktereigenschappen en uiterlijke voorkomen. Het is belangrijk dat je bekijkt of de raskat van jouw keuze wel past bij jouw levensstijl.
De meeste fokkers houden hun kittens het liefst bij de moeder tot ze minimaal twaalf weken oud zijn. Op deze leeftijd zijn de kittens klaar om bij de moeder weg te gaan en kunnen ze goed gevaccineerd naar hun nieuwe baasje toe. Omdat de kittens al iets ouder zijn, heeft de fokker wel een belangrijke taak in het socialiseren van de kittens. Stel hier dus wat vragen over!
Natuurlijk kun je in het asiel ook kittens vinden. Bij deze kittens weet je niet hoe oud ze waren toen ze bij hun moeder weggehaald werden. De medewerkers van het asiel zouden je wel moeten kunnen vertellen of zij bepaalde gedragsproblemen bij een kitten verwachten of niet. Feit is dat het lastiger te vertellen is hoe het karakter van de kitten zich zal ontwikkelen, maar dat is ook de charme van de Europese Korthaar.
Voordelen van een kitten:
- Kittens zijn speels en levendig, wat garant staat voor lachsalvos en vermaak.
- Je kunt je eigen ras kiezen.
- Je krijgt een volledige medische achtergrond mee van de fokker.
Uitdagingen van een kitten:
- Kittens vragen meer aandacht dan een volwassen kat.
- Kittens moeten nog worden opgevoed.
Een kat kiezen
Katten zijn gezellig in huis en je kunt fijn met ze spelen en knuffelen. Katten hoef je niet uit te laten, maar vragen wel tijd en aandacht voor hun verzorging. Onderzoek wat je van een kat verwacht en kies een kitten van het ras dat het beste bij je levensstijl past. Een kat maakt tenslotte tussen de 15 en 20 jaar onderdeel uit van je leven.
Meer dan 50 kattenrassen
Er bestaan meer dan 50 kattenrassen. Ze verschillen onderling in grootte, uiterlijk en gedrag. Rassen verschillen ook in karakter. Siamezen staan bijvoorbeeld bekend om hun sociale karakter en om de levendige geluiden die ze maken. Ben je zelf meer een kalm type, dan trekt een rustige pers je misschien meer.
Kattenshows
Als je wilt deelnemen aan kattenshows, vraag je bij de fokker naar een kitten van "showkwaliteit". Deze kitten voldoet perfect aan de gestelde rasstandaarden. Logischerwijze betaal je voor dit exemplaar meer geld. Binnen een nest kan de kwaliteit van de kittens varieren. Naast "showkwaliteit" bestaan er kittens van "fokkwaliteit" en "huisdierkwaliteit".
Woonruimte
Je woonsituatie is van belang bij de keuze van je kat. Een kat heeft tenslotte ook haar wensen om gelukkig te zijn. Sommige katten zijn heel erg actief en hebben veel ruimte nodig. Ze stellen een baas met een huis en een tuin op prijs. Andere katten hebben minder beweging nodig en vinden een knus appartement geen probleem.
Tijd voor verzorging
In het begin moet je veel tijd vrijmaken voor de socialisatie en opvoeding van je kitten. Ook als je kat volwassen is heeft ze aandacht en verzorging nodig. Tandenpoetsen, nagels knippen, borstelen zijn terugkerende klusjes. Langharige katten hebben meer vachtverzorging nodig dan kortharige. Denk erover na of je je kat de aandacht kan geven die ze verdient.
Past een kitten in je budget?
De aanschafkosten van een kitten zijn niet de laatste kosten die je maakt. Je moet in je budget rekening houden met de diverse kostenposten die een kitten of volwassen kat met zich meebrengt. Denk aan: kattenvoeding, speelgoed, ontwormingskuren, inentingen, onvoorziene dierenartsbezoeken,. . .
Waar kan je een kat halen?
Katten zijn vooral in asielen en bij particulieren te vinden. Voor een specifiek ras kan je bij fokkers terecht, maar ook bij grootschalige handelaars en sporadisch zelfs in asielen.
In een asiel of opvang kan je katten van alle leeftijden en soorten adopteren. Katten in een asiel zijn gevonden, afgestaan door de eigenaar of in beslag genomen. Met een asielkat kies je voor een kat die goed verzorgd, gechipt en gesteriliseerd is.
Download de lijst met erkende asielen.
Fokkers en particulieren
Iedereen die minder dan drie nestjes per jaar heeft, valt onder de wettelijke voorschriften voor particulieren. Ook kleinschalige fokkers van raskatten vallen hier dus onder. Op termijn zal iedereen die een nestje wil, een erkenningsnummer moeten aanvragen. Je hebt sinds 1 september 2014 immers een erkenningsnummer nodig om een niet steriel gemaakte kat te mogen aankopen.
Particulieren mogen katten alleen te koop aanbieden via gespecialiseerde media of via een advertentie in een handelszaak voor dieren, op voorwaarde dat het chipnummer vermeld is. In "gewone" winkels, zoals de supermarkt, mag dat niet. Een kat verkopen of gratis weggeven via verkoopwebsites, zoals Kapaza en Tweedehands, of via sociale media, zoals Facebook, is niet toegelaten.
Erkende fokkers
In Belgie mogen er geen katten verkocht worden in een dierenwinkel. De wet onderscheidt drie soorten erkende fokkers: hobbykwekers, professionele kwekers en kweker-handelaars. Iedereen die niet steriel gemaakte katten wil aankopen om mee te fokken, moet erkend zijn door de dienst Dierenwelzijn. Handelaars fokken niet alle dieren zelf, maar verkopen ook dieren van andere fokkers uit binnen- en buitenland.
Erkende fokkers krijgen een erkenningsnummer, het HK-nummer. Een erkenningsnummer wijst erop dat de fokker voldoet aan de wetgeving, maar het is geen kwaliteitslabel. Advertenties moeten altijd het HK-nummer vermelden.
Als je een kat koopt bij een erkende fokker, krijg je een garantiecertificaat en vaak ook een paspoort. Aan het paspoort kan je zien of de kat in België is geboren. Het paspoortnummer begint dan met de letters BE. Als de kat ingevoerd is uit het buitenland, dan moet het dier bij verkoop minstens 15 weken oud zijn en gevaccineerd zijn tegen rabiës (hondsdolheid).
Als de kat enkele dagen na verkoop ziek wordt, dan kan je in een aantal gevallen beroep doen op het garantiecertificaat of op de consumentenwetgeving. Als er een probleem was met een van de ziektes die vermeld zijn op het garantiecertificaat, of de verkoop is niet helemaal verlopen zoals hierboven beschreven, dan kan je dit melden bij de dienst Dierenwelzijn, zelfs al is het probleem met de kweker ondertussen geregeld. Op die manier kan de dienst Dierenwelzijn de kweker opvolgen.
Download de lijst met erkende fokkers.
Ongeacht waar je je kat vandaan haalt, je mag je niet laten misleiden door een zielig ogende kitten of mooie praatjes van de verkoper. Bekijk kritisch hoe het gesteld is met de dieren: zijn alle katten gezond? Is de omgeving in orde en zijn de kattenbakken proper? Worden de katten en kittens gesteriliseerd, gecastreerd, gechipt en geregistreerd voor je ze mee naar huis krijgt? Wees op je hoede als er veel rassen en nestjes verkocht worden en koop geen zielige katjes, dat houdt foute handel in stand. Indien je mistoestanden ziet, meld dit dan zeker bij de Dienst Dierenwelzijn.
Een goede start met je nieuwe kat
Je hebt je nieuwe kat opgehaald, spulletjes voor haar aangeschaft en haar komst tot in de puntjes voorbereid. Hoe zorg je dat ze zich snel thuis voelt bij jou?
Hoe laat je je kat wennen aan haar nieuwe omgeving?
Geef je kat de eerste dag een ruimte om in te verblijven. Zet daar haar mandje, eten, drinken en kattenbak neer. Laat je maatje gewoon in haar reismandje zitten met het deurtje open. Ze beslist zelf wanneer ze op verkenningstocht gaat. Wacht even voordat je je nieuwe huisgenootje aan je vrienden en familie voorstelt. Je kat moet eerst in alle rust wennen aan haar nieuwe omgeving.
Wat voor voeding moet ik mijn kat de eerste dagen geven?
Geef je kat de eerste dagen dezelfde voeding als ze bij haar vorige eigenaar kreeg. Wil je overgaan op andere voeding? Wacht daar liefst mee tot je kat gewend is aan haar nieuwe thuis. Meng vervolgens een week lang de oude en nieuwe voeding door elkaar en ga daarna pas helemaal over op de nieuwe voeding. Zo voorkom je buikpijn en diarree.
Vaak zijn katten zeer kieskeurig als het om eten gaat. Vindt je kat de voeding die je geeft niet lekker, dan eet ze het gewoon niet op. Maar de keuze in goede kattenvoeding is zo groot dat je zeker iets vindt wat ze wel graag eet.
Een kat van 13 weken eet ongeveer 3 porties per dag. Laat de voeding op kamertemperatuur komen en zorg voor fris drinkwater. Uit onderzoek blijkt dat een kat 30 procent meer drinkt als de drinkbak niet vlak naast de etensbak staat. Dit komt omdat ze van nature gewend is om niet te drinken direct bij het eten. Zet de drinkbak minimaal 2 meter bij de etensbak vandaan.
Hoe socialiseer ik mijn kat?
Katten zijn zelfstandige dieren, die echter net als honden gesocialiseerd moeten worden. Begin daar al mee als ze nog kitten zijn. Benader je kat altijd rustig en op een liefdevolle manier, zo worden jullie snel de beste vrienden. Til haar af en toe op om te knuffelen, en zet haar weer op de grond als ze genoeg heeft gehad. Laat je kat eerst aan je hand ruiken voordat je haar aait en vraag je huisgenoten om haar ook aandacht te geven. Raakt je kat aan haar nieuwe thuis gewend, introduceer dan ook andere mensen van buiten het gezin. Bouw het rustig op door je bezoek om de beurt even bij haar te laten zodat ze al ruikend iedereen kan ontdekken.
Wees consequent in de dingen die je kat wel en niet mag. Corrigeer haar als ze iets doet wat niet mag en beloon haar bij goed gedrag. Door de eerste dagen veel tijd met haar door te brengen, bouw je snel een sterke band op met je kat.
Hoe leer ik mijn kat op de kattenbak te gaan?
Zet je kat in een ruimte met een kattenbak en zet haar elke dag regelmatig op de kattenbak, hierdoor raakt ze er al snel vertrouwd mee. Heb je een bak met een kap erop? Haal die er dan voor de eerste dagen af of zet hem open. Zo heeft de kat ook op het toilet een goed overzicht van haar omgeving. Zodra ze aan de bak gewend is, zet je de kap er weer op. Afhankelijk van de kattenbakvulling die je gebruikt, verwijder eenmaal daags tot eenmaal in de paar dagen de plasjes en uitwerpselen uit de bak. Bovendien reinig je hem een keer per week grondig. Zo blijft de kat haar toilet prettig vinden.
Hoe slaapt mijn nieuwe kat lekker tijdens de nacht?
De eerste nacht is spannend voor je nieuwe kat. Ze is in een nieuwe omgeving en ze slaapt voor het eerst alleen. Zij mist haar warme nest, haar moeder, broertjes en zusjes. Help je kat door een lauwwarme kruik en een knuffeldier in haar mandje te leggen. Verwijder kleine spulletjes of zaken waaraan zij vast kan blijven zitten uit haar omgeving. Controleer ook of er geen andere dieren bij haar kunnen komen. Daarnaast moeten het eten, drinken, mandje en de kattenbak in de buurt staan. Als je graag wilt dat je kat gezellig bij je slaapt, kan dat natuurlijk ook. Zet haar mandje gewoon naast je bed en zorg dat er een kattenbak in de buurt is.
Wat voor speeltjes moet ik in huis hebben?
Speelgoed is niet alleen een leuke afleiding voor je kat, het is ook nog eens super nuttig. Met speeltjes geef je haar extra beweging en train je haar vaardigheden. De populairste kattenspeeltjes op een rij:
- Breinspelletjes: om de hersens aan het werk te zetten.
- Pingpongballetjes: trainen de spieren.
- Speelgoedmuisjes: lekker bijten, goed voor het gebit.
- Speeltjes gevuld met kattenkruid: prikkelen het reukvermogen.
- Speeltjes aan een touwtje: oefenen van het jachtinstinct.
- Tunnels: lekker rennen.
- Klim- en krabpalen: slijpen de nagels en bieden klauteroefeningen.
Verspreid de speeltjes door het huis en wissel ze af. Zo hou je het voor je kat spannend en prikkel je haar keer op keer.
Wanneer mag mijn nieuwe kat naar buiten?
Een kat moet weten waar haar thuis is voor ze naar buiten mag. Je wilt natuurlijk voorkomen dat ze verdwaalt. Bij een kitten wacht je best tot zij ongeveer 9 maanden oud is. Bouw het langzaam op en loop in het begin met haar mee naar buiten. Na ongeveer een maand van korte ontdekkingstochten zet je de deur of het kattenluikje open en laat je haar zelf beslissen of zij naar buiten wil. Door je kat steeds iets lekkers te geven als zij terugkomt, zorg je voor een extra stimulans om elke avond naar huis te komen.
Hoeveel aanpassingstijd heeft mijn kat nodig?
Hoeveel tijd je nieuwe kat nodig heeft om te wennen, is vooraf niet te voorspellen. Dit is individueel namelijk zeer verschillend. Laat je kat rustig wennen en bouw een goede band met haar op. Des te sneller voelt je nieuwe huisgenootje zich helemaal happy thuis.
Wat kost een kat?
Het hebben van een kat is natuurlijk ontzettend leuk en gezellig. Realiseer je wel dat de zorg van een kat geld kost en dat je voor jaren deze verbintenis aangaat.
Het aanschaffen van een kat hoeft niet duur te zijn, zeker niet als je geen raskat prefereert. Wees je wel bewust van de kosten die de zorg van een kat gedurende haar leven met zich meebrengt.
Zorgkosten voor je kat
Als je een kitten neemt, kunnen de kosten het eerste jaar best oplopen. Waar moet je allemaal op rekenen?
- Het is aan te raden je kitten goed te vaccineren als ze net bij je komt wonen. Hiermee bescherm je haar tegen vervelende en soms zelf dodelijke ziektes. Het vaccinatieschema betekent dat je je kitten twee keer moet enten, met een tussenpoos van drie tot vier weken.
- Het is aan te raden je kitten te chippen en te registreren als dit niet al gebeurd is. Mocht je kitten ooit verdwalen, kan ze door middel van de geregistreerde chip bij je teruggebracht worden door dierenarts, dierenambulance of asiel.
- Kosten voor een mogelijke castratie/sterilisatie. Dit voorkomt ongewenste zwangerschappen, maar verkleint ook de kans op gezondheids- en gedragsproblemen. Asielkatten zijn vaak al gecastreerd/gesteriliseerd. Vraag je dierenarts bij twijfel om advies.
- Jaarlijkse gezondheidscheck. Het is aan te raden je kat regelmatig even na te laten kijken door je dierenarts. Zij kan vroegtijdig eventueel overgewicht of beginnende gezondheidskwalen signaleren.
Een kat van 13 weken eet ongeveer 3 porties per dag. Laat de voeding op kamertemperatuur komen en zorg voor fris drinkwater. Uit onderzoek blijkt dat een kat 30 procent meer drinkt als de drinkbak niet vlak naast de etensbak staat. Dit komt omdat ze van nature gewend is om niet te drinken direct bij het eten. Zet de drinkbak minimaal 2 meter bij de etensbak vandaan.
Kosten voor dagelijkse verzorging van je kat
Een goede dagelijkse verzorging en het gelukkig houden van je kat, kan helpen hogere kosten in de toekomst te beperken.
- Je kat heeft de natuurlijke behoefte om te krabben. Geef je kat de ruimte en gelegenheid om dit natuurlijke gedrag te vertonen en hang hier en daar krabplanken op. Zorg voor voldoende ander speelgoed, zeker als je kat niet buiten komt.
- Ontdekken, klimmen en verstoppen is natuurlijk gedrag van je kat. Een klimpaal met een zitgelegenheid vergroot het welzijn van je kat. Maak ook meerdere hoge en verstopplekjes in huis.
- Behandel je kat tijdig tegen parasieten als wormen, vlooien en teken. Vraag je dierenarts naar het beste middel en juiste schema.
- Goede voeding behoort tot de dagelijkse verzorging van je kat. Zorg voor een kwalitatief goede voeding, die past bij de leeftijd en levensstijl van je kat. Door je kat de best passende voeding te geven ondersteun je haar gezondheid. Ben je benieuwd welke voeding het beste bij jouw kat past? Vul dan onze voedingswijzer in.
- Plaats verschillende drinkgelegenheden in je huis. Katten zijn van nature slechte drinkers en moeten gestimuleerd worden om voldoende vocht tot zich te nemen. Overweeg bijvoorbeeld een drinkfontein.
- Zorg dat de kattenbak groot genoeg is en schoon. Heb je meerdere katten in huis, zorg dan dat elke kat haar eigen bak heeft, plus eentje extra. Dit helptonzindelijkheid te voorkomen.
- Sommige vachten hebben extra verzorging nodig, met name langharige katten. Vaak kun je dit zelf bijhouden, maar soms is een bezoekje aan een kattentrimmer nodig.
Het hebben van een kat brengt gezelligheid in huis. Het loont om van tevoren de kosten voor een kat in te schatten. Dan kom je later niet voor verrassingen te staan. Onthoud dat katten wel twintig jaar oud kunnen worden!
Wat heeft een kat allemaal nodig?
Om je nieuwe kat een fijne thuis te bieden, haal je best een paar dingen in huis. Hier volgt het boodschappenlijstje.
Wat zijn de basisartikelen die ik nodig heb voor mijn nieuwe kat?
Zorg dat je onderstaande zaken in huis hebt voordat je nieuwe kat arriveert:
- 2 waterbakken
- 2 etensbakken
- minimaal 1 krabpaal
- 2 kattenbakken
- Speeltjes
- Kussen of mandje
Waarom moet ik veel spullen in tweevoud hebben?
Katten houden er niet van om op dezelfde plaats zowel hun urine als ontlasting achter te laten. Bovendien drinken ze meer wanneer er meerdere en grote waterbakken verspreid door het huis staan. Krabpalen zijn heel belangrijk voor een kat, het liefst een bij de ingang van het huis en een waar ze slaapt. Verschillende speeltjes en klimgelegenheden zorgen voor stimulans en helpen verveling te voorkomen.
Waarom is de krabpaal zo belangrijk voor mijn kat?
Krabben zorgt ervoor dat de bovenste nagel van je kat loslaat en plaats maakt voor de daaronder gelegen nieuwe nagel. Maar ook bakent zij haar territorium af door te krabben; ze verspreidt zo luchtjes vanuit klieren tussen haar voetkussentjes waarmee ze soortgenoten duidelijk maakt dat dit haar leefgebied is. Zorg er daarom voor dat er minimaal een krabpaal bij de ingang van het huis staat. De krabpaal bij de slaapplek is meer voor de ontspanning.
Zijn er medische zaken die ik moet regelen voor mijn nieuwe kat?
Katten zijn gevoelig voor wormen. Als het goed is, is de fokker begonnen met het ontwormen van je kitten. Jij gaat dit overnemen. Zorg ervoor dat je een ontwormingskuur in huis hebt. Een kat moet vanaf week 3 tot en met week 9 om de twee weken ontwormd worden. Daarna in maand 3, 4, 5 en 6. Vervolgens ga je over op een kuur om de 2 maanden.
Lintwormen komen met name voor bij volwassen katten. Een volwassen kat krijgt best om de 2 tot 6 maanden een kuur tegen zowel spoel- als lintwormen.
Behandel je kat ook regelmatig met anti-vlooien- en tekenmiddelen.
Chip je kat
Door je kat te chippen en haar gegevens te registreren op jouw naam bij een databank zorg je ervoor dat men weet waar zij thuishoort. Handig als ze bijvoorbeeld een keer verdwaalt en in een asiel terechtkomt. Daar scant men haar chip en verschijnen jouw naam en adresgegevens op het computerscherm. Chippen regel je gemakkelijk bij de dierenarts.
Met een gechipte kat kan je ook reizen naar het buitenland.
Jouw kat, Jouw verantwoordelijkheid
Als eigenaar ben je verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van je kat. Daarnaast heb je ook een verantwoordelijkheid t.o.v. je buren en de maatschappij.
Woon je in een drukke buurt of hebben je buren last van de kat, bekijk dan of het wel verantwoord is om je kat vrij buiten te laten rondlopen. Wil je de kat toch het buitenleven gunnen, dan kan je de tuin katveilig afmaken. Ga liever niet met de kat wandelen aan een leiband, dit kan heel veel stress veroorzaken.
Katten zijn heel vruchtbare dieren en planten zich snel voort. Daardoor zijn er te veel katten en zitten de asielen overvol, zodat men jaarlijks meer dan tienduizend katten moet laten inslapen. Bovendien gaan niet-gecastreerde katers sproeien en janken krolse kattinnen de buurt bij elkaar. En wist je dat katten hun eigen vorm van aids hebben? Die is niet besmettelijk voor mensen, maar door seksueel contact en gevechten kunnen katten elkaar besmetten. Redenen genoeg om ervoor te zorgen dat je kat op tijd gecastreerd wordt. Dit kan al vanaf de kat 8 weken oud is.
Heb je toch een nestje, dan moet je de kittens zelf laten chippen, registreren en castreren voor ze naar hun nieuwe baasjes gaan. Ook als je ze gratis weggeeft.
Voeding en Levensfase
Een kitten heeft andere voedingsstoffen nodig dan een senior. Stem de kattenvoeding af op de levensfase van je kat, dan hou je haar fit en gezond.
Welke levensfases kent een kat?
Katten doorlopen verschillende levensfases:
* Kitten: |
0-6 maanden |
* Junior: |
6 maanden - 2 jaar |
* Volwassen: |
3-6 jaar |
* Middelbare leeftijd: |
7-10 jaar |
* Senior: |
11-14 jaar |
* Bejaard: |
15 jaar en ouder |
Bij kattenvoeding wordt vaak gesproken over kitten, adult (junior en volwassen) en senior (middelbare leeftijd, senior en bejaard).
Waarom vragen verschillende levensfases om andere voeding?
Je kat heeft in iedere levensfase behoefte aan andere verhoudingen van de voedingsmiddelen in haar voeding. Dit komt door veranderend energieverbruik, de groei van het lichaam of een afname in kracht en activiteit. Net als bij een mens kenmerkt iedere levensfase zich door andere gebeurtenissen. Zo is een kitten zich volop aan het ontwikkelen, zowel fysiek als mentaal. Een volwassen kat heeft goed ontwikkelde en getrainde spieren die om voedsel vragen dat haar lichaam versterkt. Terwijl oudere katten meer kans hebben op ziektes door een minder effectief afweersysteem en organen die niet meer 100% werken.
Door de voeding af te stemmen op de levensfase van je kat, zorg je dat ze de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo stimuleer je haar ontwikkeling en hou je haar langer gezond.
Voeding voor kittens
Kittens groeien heel snel. Dit vraagt om veel energie, die je kitten onder meer haalt uit extra vetten en eiwitten. Kittenvoeding houdt daar rekening mee en bovendien zijn de kleine brokjes makkelijk verteerbaar.
Dat je kleine kat veel energie nodig heeft om te kunnen groeien, betekent niet dat ze ook meer voeding nodig heeft dan een volwassen soortgenoot. Kittenvoeding is afgestemd op haar energiebehoefte en is meer geconcentreerd. Om te bepalen hoeveel voeding je haar geeft, volg je het voedingsadvies op de verpakking.
Voeding voor adults
Tijdens en na de pubertijd, in de volwassenfase, wordt tussen katten het verschil in grootte, gewicht en energieverbruik groter. Dit heeft direct invloed op hun dagelijkse voedingsbehoefte.
Die vind je terug in het voedingsadvies op de verpakking van de kattenvoeding. Dit advies is echter niet specifiek op jouw kat gericht, maar meer in het algemeen. Het gewicht van je kat is immers mede afhankelijk van aanleg, de beweging die zij krijgt en of ze gecastreerd is.
Bij vragen of onduidelijkheden kan je je wenden tot een van de medewerkers in je winkel. Ze helpen je graag verder.
Voeding voor senioren
Oude katten hebben een tragere stofwisseling, broze botten en vaak een zwakker immuunsysteem. Bovendien bewegen ze aanzienlijk minder dan hun jongere soortgenoten. Bescherm en ondersteun je bejaarde kat extra door haar senior kattenvoeding te geven. Dit houdt rekening met haar verlaagde energieverbruik en biedt extra calcium, vitamines en omega-3 vetzuren.
Omdat oudere katten vaker last hebben van hun gebit zijn de brokken van de meeste droogvoeding voor senioren zachter. Heeft je kat ook moeite om senior droogvoeding te eten, overleg dan met je dierenarts en overweeg natvoeding.
Wat is gezonde voeding voor mijn kat?
Gezonde voeding is belangrijk voor je kat. Hiermee krijgt ze alle nodige voedingsstoffen binnen en blijft ze in goede gezondheid.
Waar voldoet goede kattenvoeding aan?
Goede kattenvoeding houdt rekening met de natuurlijke voedingsbehoefte van je kat en is goed verteerbaar. Katten eten van nature vooral spiervlees, waar ze de benodigde eiwitten uit halen.
Verder bevat goede kattenvoeding:
- weinig plantaardige ingredienten
- een vaste samenstelling in voedingsstoffen
- een laag zoutgehalte
Ook is goede kattenvoeding goed verteerbaar voor je kat.
Wanneer je je kat kwalitatief goede voeding geeft, merk je dit meteen aan haar. Ze is levendig, heeft een stevige ontlasting en haar vacht glanst.
Hoe kies ik de juiste voeding voor mijn kat?
Een complete kattenvoeding bevat alle nodige bestanddelen. Of je voor droogvoeding of natvoeding kiest, hangt af van je voorkeur en die van je kat.
* Droogvoeding bevat weinig vocht, waardoor het minder snel bederft. Een bakje droogvoeding laat je dus gerust de hele dag staan zodat de kat de hele dag bij haar eten kan. Bovendien is droogvoeding beter voor het gebit dan natvoeding. Door goed te kauwen, gaat je kat de vorming van tandplak tegen.
* Natvoeding bevat veel vocht, waardoor het sneller bederft en niet geschikt is om lang te laten staan. Wel ruikt natvoeding aantrekkelijker en vinden veel katten het bijzonder smakelijk. Natvoeding helpt niet tegen de vorming van tandplak. Als je voor deze voeding kiest, zorg dan voor een extra goede gebitsverzorging of combineer met droogvoeding.
Hoe vaak en hoeveel moet mijn kat eten?
Een kat eet best meerdere kleine maaltijden per dag. Sommige katten hebben er moeite mee om een bak brokjes halfvol te laten staan. Dit is niet bevorderlijk voor het gewicht van je kat. Voer dergelijke katten dan ook drie tot vier keer per dag.
Hoeveel voeding je maatje dagelijks nodig heeft, hangt af van haar gewicht, leeftijd en de beweging die ze krijgt. Een richtlijn voor de juiste hoeveelheid vind je terug op de verpakking van de kattenvoeding.
Welke snacks geef ik mijn kat?
Katten zijn dol op beloningen en lekkernijen, ze kunnen er geen genoeg van krijgen. Uit welke snacks kun je kiezen en wanneer geef je ze?
Waarom geef je je kat snacks?
Je kat is verzot op snacks. Geef ze dan ook vooral wanneer je je kat iets nieuws wilt leren. Maar snacks hebben ook nog een andere functie: gebitsreiniging. Tandverzorgingssnacks laten haar meer kauwen en haar gebit wordt er schoner van.
Welke snacks zijn er voor mijn kat?
Voor katten zijn er veel verschillende soorten snacks. Welke snacks je je dier geeft, hangt onder meer af van haar levensfase. Heb je een kitten, koop dan bij voorkeur snacks speciaal voor jonge katten. Die ondersteunen de groei.
Katten zijn vaak zeer kieskeurig wat hun voeding betreft. Test daarom de verschillende soorten snacks uit, zodat je weet wat je kat het lekkerst vindt.
Hoe zit het met snacks en allergieen van mijn kat?
Kattensnacks zijn er in allerlei vormen, kleuren en smaken. Hoe meer de ingrediënten overeenkomen met die in de voeding van je kat, hoe beter. Heeft je kat een voedselallergie, koop dan kattensnoepjes met voedingsstoffen waar ze goed tegen kan. In het uitgebreide assortiment met zelfs 100% natuurlijke snacks, vind je altijd wel wat lekkers waar je kat van geniet. Vraag een medewerker in je winkel om advies als je twijfelt of een bepaalde snack in haar dieet past.
Wanneer geef ik mijn kat snacks?
Beloon goed gedrag van je dier met een snack en stop af en toe eens wat snoepjes in een Kong: een speeltje waar je kat ze zelf uit moet zien te krijgen. Dit is een leuke bezigheidstherapie.
Tip: Wil je je kat trucjes leren? Laat je kat dan eerst een handeling uitvoeren voordat je haar een snack geeft, bijvoorbeeld zitten of liggen, of naar je toe lopen.
Snacks en het effect op de hoeveelheid dagelijkse kattenvoeding
Geef je kat snacks met mate. Zo geniet ze van haar beloning zonder er dik van te worden. Breng de extraatjes niet in mindering op haar gewone voeding. De gewone voeding bevat namelijk allerlei belangrijke voedingsstoffen die zij absoluut binnen moet krijgen.
Weeg je kat regelmatig. Wordt ze te zwaar zonder medische aanleiding? Verminder dan het aantal snacks of geef een kattenbrokje als beloning. Breng in dat geval wel het aantal brokjes dat je geeft in mindering op de volgende maaltijd van je kat.
Mag een kat melk drinken?
Kattenmelk is speciale melk met extra vitamines voor je kitten. Er zit ook veel minder lactose in dan in gewone koemelk. Geef geen koemelk, want die is moeilijk verteerbaar en niet afgestemd op de voedingsbehoefte van een kat. Kattenmelk is een gezond extraatje, geen volwaardige voeding. Geef je kitten af en toe wat kattenmelk als traktatie naast de normale voeding.
Voedsel dat de kat niet mag eten
Hoewel katten echte fijnproevers zijn, doen zich soms tegoed aan voedsel dat niet goed voor hen is. Hou daarom in de gaten wat je kat opeet.
Waarom zijn bepaalde voedingsstoffen slecht voor mijn kat?
Voedsel kan op verschillende manieren gevaarlijk zijn voor je kat. Het is bijvoorbeeld onverteerbaar, wat verstopping of diarree veroorzaakt. Zachte botjes zorgen voor splinters in haar maagdarmkanaal. En dan is er nog voedsel dat een allergische reactie veroorzaakt of je kat zelfs vergiftigt. Let daarom goed op wat je haar geeft en wat ze daarnaast zelf te pakken krijgt.
Welk voedsel mag mijn kat niet eten?
Voedsel dat je kat niet mag hebben omdat ze er ziek van wordt:
- chocolade
- ui
- knoflook
- druiven
- rozijnen
- prei
- bieslook en sjalotten
- rauwe aardappelen
- avocado
- rauw varkensvlees
Naast het voedsel dat gevaarlijk is voor je kat, eet je kat van nature weinig tot geen plantaardig voedsel. Haar maagdarmkanaal is daar niet op ingesteld.
In rauw voedsel kunnen bacteriën of eitjes van parasieten zitten.
Katten hebben, net als mensen, soms last van een voedselallergie. Reageert je kat niet goed op een bepaalde voeding, laat haar dan onderzoeken door je dierenarts en kies voor een alternatief.
Hoe zit het met katten en melk?
Geef je kat geen koemelk, ook niet als kitten. Voor kittens zitten er te weinig calorieen en eiwitten in om de moedermelk te vervangen. Wil een katje niet meer bij zijn moeder drinken of staat de moederpoes dit niet toe, kies dan voor speciale kittenmelk. Daar zitten alle voedingsstoffen in die zij nodig heeft.
Voor volwassen katten is koemelk, zeker als ze wat ouder worden, door de lactose niet of moeilijk te verteren. Ze krijgen daardoor allerlei maag- en darmproblemen. Geef je volwassen kat alleen vers water te drinken. Wil je toch melk geven, geef dan speciale kattenmelk.
Welke gevaarlijke hapjes komt een kat in de tuin tegen?
Ook in tuinen kan je kat ongezonde hapjes tegenkomen:
- insecticiden
- slakkenkorrels
- cacaodoppen
- tomatenplant
- muizen- en rattengif
Je hebt geen invloed op wat je buren met hun tuin doen, maar zorg dat je eigen tuin in ieder geval veilig is voor je kat.
Kan ik mijn kat tafelrestjes geven?
Ons voedsel is veel te zout en gekruid voor katten. Daarnaast heeft ze een zeer specifieke behoefte aan voedingsmiddelen, waarbij de verhouding ook heel belangrijk is. Het is vrijwel onmogelijk om met je eigen maaltijd aan die behoefte te voldoen. Geef je kat daarom het liefst specifieke kattenvoeding, voor de juiste levensfase, dat al de nodige voedingsstoffen en vitaminen bevat die zij nodig heeft.
Wat moet ik doen als mijn kat gevaarlijk voedsel heeft opgegeten?
Bel direct je dierenarts als je kat gevaarlijk voedsel heeft opgegeten. De arts zal vragen wat je kat gegeten heeft en hoeveel. Vaak zal de dierenarts vragen met je kat langs te komen en de eventuele verpakking van datgene wat zij heeft verorberd.
Weet je niet precies wat of hoeveel je kat gegeten heeft, dan zal de dierenarts kijken welke symptomen je kat vertoont en besluiten of het nodig is om actie te ondernemen.
Is te veel eten slecht voor mijn kat?
Dat je kat overgewicht kan krijgen door te veel eten, wist je waarschijnlijk al. Maar ook te veel eten in één keer is slecht voor haar. De maag kan grote hoeveelheden voeding niet aan.
De meeste katten eten nooit te veel in één keer. Ze zijn gewend om verspreid over de hele dag steeds kleine beetjes te eten. Toch zijn er dieren die een bak vol brokjes niet aan hun neus voorbij laten gaan. Kan je kat die verleiding inderdaad niet aan, geef haar dan liever 3 à� 4 x per dag een kleine maaltijd. Of geef een speelbal waar je de brokjes in doet. Door actief met de bal te spelen, krijgt ze er steeds een brokje uit. Schrokken is er niet bij.
Extra vitamines en mineralen
Als je je kat een kwalitatieve kattenvoeding geeft, heeft zij in principe geen extra vitamines en mineralen nodig. Vraag advies in je winkel om de juiste voeding te kiezen.
Voor katten met een ziekte of aandoening zijn er voedingssupplementen en een uitgebreid voedingsassortiment aanwezig. Overleg met de dierenarts wat je kat eventueel nodig heeft.
HELP! Mijn kat wil niet eten
Kieskeurig. . . Dat is een typische beschrijving van katten. Ze weten precies wat ze wel en niet willen. En dat geldt ook op het gebied van eten. Maar er zijn wel een aantal dingen waar je als eigenaar rekening mee kan houden. Zo zorg je ervoor dat je kat makkelijker eet.
Zorg voor goede voeding
Een kat heeft een neus voor kwaliteit en dus ook voor goed voer. Ze kan zo goed ruiken, dat ze zo zelfs de kwaliteit van het voer beoordeelt. Zorg er daarom voor dat je voer hebt van hoge kwaliteit, dat goed verteerbaar is. Denk hierbij aan een gezonde voeding op maat.
Zorg elke dag voor voldoende vers drinkwater
Vers drinkwater is een natuurlijk onderdeel van de voeding van je kat. Katten zijn ook kieskeurige drinkers. Ze hebben een soort "checklist":
- Staat het water op een geschikte plaats? (niet op een plek waar je vaak langs komt bijvoorbeeld)
- Ruikt het water fris?
Zo ja, dan gaan ze drinken.
Wist je dat katten het liefst uit een druppelende kraan, gieter of grote vijver drinken? Dit is niet voor elke katteneigenaar een optie.
Neem contact op met jouw dierenarts
Neem even contact op met de dierenarts als jouw kat niet (meer) wil eten. Zij kennen de situatie van jouw kat goed en kunnen een advies uitbrengen.
Drinkt je kat wel voldoende?
Een beetje drinken hier, een beetje daar. Op zoek gaan naar water doen katten niet snel, maar als ze het toevallig tegenkomen zullen ze wel drinken. Hier schuilt het gevaar; als katten te weinig drinken kunnen ze namelijk blaasproblemen krijgen. Reden genoeg om te kijken of jouw kat genoeg drinkt.
Kieskeurige drinker
Water is een belangrijk onderdeel van de voeding voor jouw kat. Katten zijn kieskeurige drinkers. Ze hebben een soort "checklist"
Staat het water op een geschikte plaats?
- Katten vinden het prettig als ze op rustige plek kunnen drinken.
- Je kan de vochtinname van jouw kat bevorderen door op verschillende plekken meerdere waterbakjes te plaatsen.
Ruikt het water fris?
- Zorg dat de water- en voerbak van elkaar af staan. Hierdoor blijft het water schoon en ruikt het frisser.
- Let op: plaats de waterbak zo ver mogelijk van de kattenbak. Dat vinden katten prettig.
Wist je dat... katten het liefst uit een druppelende kraan, gieter of grote vijver drinken? Dit is niet voor elke katteneigenaar een optie.
Voedselallergie bij katten
Voor welke voedingsbestanddelen kan je kat allergisch zijn en hoe herken en behandel je een voedselallergie?
Wat is een voedselallergie?
Bij een voedselallergie heeft je kat een overgevoeligheidsreactie op bepaald voedsel. Haar immuunsysteem reageert er overdreven op.Ook hoor je wel eens de term "voedselintolerantie". Bij zo een intolerantie is je kat eveneens overgevoelig voor bepaald voedsel, maar worden de klachten veroorzaakt door het ontbreken van een enzym om het voedsel op de juiste wijze te verteren. De symptomen ontstaan later dan bij een allergie, soms zelfs pas na twee dagen. Daardoor is het lastiger in verband te brengen met het voedsel dat je kat gegeten heeft.
Welk voedsel geeft vaak een allergische reactie bij een kat?
Je kat kan een allergie hebben voor ieder voedingsmiddel, maar katten zijn vaker allergisch voor een bepaald eiwit in rund- of lamsvlees, soja en tarwegluten. Op plantaardig voedsel reageren de meeste katten niet goed, omdat dit niet in hun natuurlijke voedingspatroon zit. Daarnaast hebben deze dieren een lactose-intolerantie; ze verdragen geen koemelk.
Wat zijn de allergische reacties die een kat kan krijgen?
Zoals iedere kat ergens anders allergisch voor kan zijn, zo laten ze ook allemaal andere symptomen zien. Symptomen die het meest voorkomen:
- huidaandoeningen
- diarree
- braken
Heeft je kat een of meerdere van deze symptomen, dan hoeft dat nog niet op een allergische reactie te wijzen. Bij veel andere gezondheidsproblemen zie je deze namelijk ook. Wel zijn ze altijd een reden om met je dier naar de dierenarts te gaan.
Allergische reacties van de huid
Huidaandoeningen zijn een veel voorkomend symptoom van een allergische reactie bij katten. Ze veroorzaken jeuk bij de kat. Soms zo erg dat zij zich tot bloedens toe openkrabt. Via de wondjes die hierdoor ontstaan, komen bacterien weer makkelijker in de bloedbaan van je kat. Onderschat jeuk bij je kat dus nooit en onderneem direct actie.
Vaak zie je bij een allergische reactie huidschilfers ontstaan, af en toe ook rode bultjes. De huidaandoening begint meestal op een plek, van waaruit het zich verder verspreid over het lijfje van je kat:
- kop
- oren
- oksels
- buik
- liezen
- huidplooien
- voetzolen
Huidontstekingen als allergische reacties komen ook voor. Denk hierbij eveneens aan oorontstekingen.
Naast het krabben ontdek je een huidaandoening al snel aan de vacht van je kat, welke er slecht uitziet. Bij sommige aandoeningen ontstaan er kale plekken in de vacht.
Wat moet ik doen als mijn kat een allergische reactie heeft?
Vermoed je dat je kat een allergische reactie heeft, ga dan met haar naar de dierenarts. De dierenarts zorgt eerst voor verlichting, bijvoorbeeld tegen de jeuk, waardoor je kat minder klachten heeft.
Let op: De symptomen die voorkomen bij een voedselallergie kunnen ook heel goed op een ander probleem wijzen. Alleen de dierenarts kan bepalen of het inderdaad een voedselallergie is.
Hoe test de dierenarts mijn kat op een voedselallergie?
Bij klachten die mogelijk op een voedselallergie van je kat wijzen, sluit de dierenarts eerst andere oorzaken uit. Daarvoor onderzoekt hij haar uitgebreid en neemt hij eventueel wat bloed af.
Als andere mogelijke oorzaken zijn uitgesloten, zet een dierenarts een eliminatiedieet in. Dat is een dieet met voedingsmiddelen die je kat normaal niet binnenkrijgt met haar dagelijkse voeding. Zodra de klachten dan zijn afgenomen, test de dierenarts door iedere keer een ingredient aan het dieet toe te voegen. Op die manier kijkt hij welk voedingsmiddel een allergische reactie uitlokt bij je kat.
Soms levert een eliminatiedieet geen duidelijkheid op. In zo een geval is een allergietest op het bloed dat bij je kat is afgenomen een must.
Is een voedselallergie leeftijdsgebonden?
Een voedselallergie is niet leeftijdsgebonden. Sommige katten hebben als kitten al een voedselallergie, terwijl anderen er pas later een ontwikkelen. Zo kan het gebeuren dat je kat allergisch blijkt te zijn voor voedsel waar zij eerder nooit problemen mee heeft gehad.
Als je kat te licht of te zwaar is
Over- of ondergewicht is nadelig voor de gezondheid van je kat. Hoe voorkom je dit? En wat moet je doen als je kat te licht of te zwaar is?
Wat is voor een kat het gevaar van over- of ondergewicht?
Over- of ondergewicht is ongezond voor je kat. Bij overgewicht heeft ze een groter risico op allerlei gezondheidsproblemen, waaronder hartziekten en suikerziekte. Daarbij vraagt iedere kilo te veel extra van haar pootjes.
Ondergewicht bij je kat zorgt onder meer voor problemen met de organen. Ook heeft een kat die te licht is moeite om haar lichaamstemperatuur op peil te houden.
Zowel over- als ondergewicht is voor je dier, als je er niets aan doet, mogelijk fataal.
Wat is een gezond gewicht voor mijn kat?
Wat een goed gewicht is voor je kat, hangt af van haar ras en grootte. Naast haar exacte gewicht zie je ook aan je kat of zij te zwaar of te licht is. Bij een kat met een gezond gewicht kun je de ribben voelen. Tekenen de ribben van je kat echt af en heeft ze vrijwel geen vetweefsel tussen haar huid en botten? Dan is ze te licht. Een dikke, hangende buik en ribben die je door een vetlaag niet voelt, wijzen op overgewicht.
Waardoor ontstaat overgewicht bij een kat?
De meeste katten zijn te zwaar omdat ze te veel eten en te weinig beweging krijgen. Dit zien we vooral bij katten die veel binnen zitten. Sommige katten hebben ook aanleg voor overgewicht, waardoor ze sneller aankomt dan hun soortgenoten:
- Ras: sommige rassen zijn gevoeliger voor overgewicht.
- Leeftijd: oudere katten verbruiken minder energie.
- Castreren: Een gecastreerde kat heeft minder energie nodig dan een niet gecastreerde kat, maar heeft vaak wel de neiging om meer te gaan eten.
- Ziektes: bijvoorbeeld nierproblemen of schildklieraandoeningen. Een traag werkende schildklier vergroot de kans op overgewicht.
Ga naar de dierenarts als je kat overgewicht heeft zodat zij onder begeleiding afvalt. Als medische oorzaken zijn uitgesloten, krijgt je kat speciale dieetvoeding. Wanneer je van haar gewone voeding minder geeft, komt ze namelijk voedingstoffen tekort.
Moedig je kat aan om meer te bewegen door vaker met haar te spelen. Stuiterballetjes of speeltjes waar ze op jaagt werken heel goed.
Hoe voorkom ik overgewicht bij mijn kat?
Met deze tips voorkom je dat je kat te zwaar wordt:
- Volg het voedingsadvies op de verpakking of raadpleeg de dierenarts.
- Geef kattensnoepjes met mate.
- Zorg dat je kat voldoende beweegt.
- Speel regelmatig met je kat.
Sommige katten bewegen door een ziekte of aandoening minder. Vraag in dat geval advies bij je dierenarts voor het aanpassen van de dagelijkse porties die je kat eet.
Waardoor ontstaat ondergewicht bij een kat?
Verschillende oorzaken zorgen voor een te lichte kat:
- Onvoldoende voeding: kijk op de verpakking voor het voedingsadvies.
- Voedsel van slechte kwaliteit: hierdoor krijgt je kat onvoldoende voedingsstoffen binnen.
- Verminderde eetlust: problemen met gebit of ziekte.
- Ongewoon veel energieverbruik: dit kan duiden op gezondheidsprobleem.
Is je huisdier te licht, ga dan na of je voldoende voeding geeft, overweeg andere voeding en laat je dierenarts medische oorzaken onderzoeken. Of hij nu een medische oorzaak vindt of niet, de dierenarts controleert een kat die te licht is regelmatig. Zo houdt hij in de gaten of het dier voldoende eet en kan hij meteen ingrijpen als dat niet het geval is.
Tip: Ontworm je kat regelmatig, liefst vier keer per jaar. Ook wormen veroorzaken namelijk ondergewicht.
Hoe voorkom ik ondergewicht bij mijn kat?
Ondergewicht wordt soms veroorzaakt door een ziekte en is niet altijd te voorkomen. Kies in ieder geval voor hoogwaardige kattenvoeding, die is afgestemd op de levensfase van je kat.
Daarnaast is een goede gebitsverzorging belangrijk. Laat regelmatig tandsteen bij je kat weghalen en poets haar tandjes. Een slecht gebit veroorzaakt pijn en ongemak en maakt dat de kat geen zin heeft om te eten.
Wat moet ik doen als mijn kat te zwaar of te licht is?
Zowel bij over- als ondergewicht vraag je de dierenarts best om advies. Hij moet eerst kijken of er een medische oorzaak voor het gewichtsprobleem is. Omdat gewichtsproblemen een gevaar vormen voor de gezondheid van je dier controleert de dierenarts het gewicht regelmatig. Zo nodig stelt hij de hoeveelheid voeding bij.
Voor katten met overgewicht is er speciale light-voeding die zorgt voor een voller gevoel zodat ze niet constant honger hoeven te hebben. Daarnaast is het verstandig om je kat meer beweging te geven.
Als je kat te licht is, overweeg haar voeding dan opnieuw. Geef je haar wel voldoende? Weet je zeker dat het om een goede voeding gaat? Voor advies kun je terecht in je winkel.
Heeft mijn kat urineweg- problemen?
Als jouw kat last heeft van urinewegproblemen, dan kan zij verschillende klachten hebben. Een aantal voorbeelden zijn:
- Onzindelijkheid: naast de kattenbak of in huis plassen
- Vaak en kleine beetjes plassen
- Veel plassen en veel drinken
- Pijn en/of persen bij het plassen
- Langzaam of moeilijk plassen
- Bloed in de urine
- Passief urineverlies
- Geluid maken (miauwen) bij het plassen
Wat zijn urinewegproblemen en hoe ontstaan ze?
Urinewegaandoeningen bij de kat komen regelmatig voor. Maar wat zijn urinewegaandoeningen precies, hoe ontstaan ze en wat kun je eraan doen? Een kat kan verschillende urinewegaandoeningen hebben. Een belangrijke oorzaak van urinewegproblemen zijn blaasstenen (of blaasgruis).
Hoe ontstaan blaasstenen?
Het ontstaan van blaasstenen begint met de vorming van kristallen in de urine. Na verloop van tijd kunnen deze kristallen uitgroeien tot stenen. De meest voorkomende soorten blaasstenen bij katten zijn struviet en calciumoxalaat.
Waardoor kunnen blaasstenen ontstaan?
- Mineralen: Kristallen worden gevormd uit verschillende mineralen in de urine. De samenstelling van mineralen in de voeding van jouw kat kan dit direct beinvloeden.
- Vochtopname: Als je kat weinig drinkt, is de urine geconcentreerder. Kristallen kunnen dan makkelijker vormen.
- Lichaamsgewicht: beweging en frequentie van plassen. Blaasstenen komen vaker voor bij katten met overgewicht dan katten met een gezond gewicht. Katten met overgewicht zijn vaak ook wat minder actief. Katten die niet zo actief zijn, hebben ook vaker urinewegproblemen dan actievere katten. Dit kan onder andere komen omdat je kat minder vaak naar de kattenbak gaat. En als je kat haar plas lang ophoudt, is de kans op kristalvorming in de blaas weer groter.
- Zuurgraad (pH): Urine met een hoge of juist lage pH kan de vorming van kristallen beinvloeden.
Hoe weet ik of mijn kat blaasstenen heeft?
Als je kat last heeft van blaasstenen, kan zij verschillende klachten hebben, bijvoorbeeld:
- Plassen naast de kattenbak
- Vaak en kleine beetjes plassen
- Pijn en/of persen bij het plassen (ook te herkennen aan miauwen bij het plassen)
Bloed in de urine Blaasgruis of kleine blaasstenen kunnen vastlopen in de urinebuis. Dit wordt vooral bij katers gezien en is een spoedeisende situatie! Neem bij twijfel altijd contact op met je dierenarts.
Wat kun je eraan doen?
De behandeling
Vraag je je af of je kat blaasstenen heeft? Neem dan contact op met je dierenarts. Hij of zij kan bijvoorbeeld een urineonderzoek doen of rontgenfotos maken, om te onderzoeken om wat voor blaasstenen het gaat. De behandeling wordt afgestemd op het soort blaasstenen en de symptomen bij jouw kat. Je dierenarts kan een combinatie van medicijnen en speciale dieetvoeding voorschrijven.
Wat doet voeding?
Voeding kan de vorming van blaasgruis op verschillende manieren beinvloeden. Via de samenstelling van de voeding kan de pH van de urine verhoogd of verlaagd worden. Daarnaast kan een aangepast gehalte kristalvormende mineralen de kans op herhaalde steenvorming verminderen. Jouw dierenarts kan de juiste voeding adviseren.
Drinken is belangrijk!
Het is ook belangrijk de wateropname van je kat te stimuleren, zodat er meer urine wordt aangemaakt en je kat meer gaat plassen. Zo heeft een dieetvoeding voor de urinewegen vaak een licht verhoogd natriumgehalte, waardoor de kat meer gaat drinken. En door het geven van natvoeding krijgt je kat automatisch meer vocht binnen dan met een brok. Probeer daarnaast een drinkfontein of zet op verschillende plaatsen in huis bakjes water neer. Meer tips lees je hier
Nog even over blaasontstekingen
Goed om te weten: wanneer mensen een blaasontsteking hebben, komt dat bijna altijd door bacteriën in de blaas. Bij honden ontstaat ongeveer de helft van de blaasontstekingen door bacteriën. Maar bij katten is de blaastonsteking vaak idiopathisch. Dat betekent gek genoeg dat niet bekend is wat de oorzaak van de blaasontsteking is. De symptomen zijn wel hetzelfde, bijvoorbeeld vaak/kleine beetjes plassen, pijn bij het plassen, onzindelijkheid en bloed bij de urine. Bij oudere katten komt een bacteriële blaasontsteking wel vaker voor.
De aanwezigheid van een blaasontsteking en blaasstenen kan samenhangen, maar dat hoeft niet altijd te geval te zijn. Voor meer informatie kun je altijd contact opnemen met je dierenarts.
Urinewegproblemen bij de kat: wat kan je eraan doen?
Urinewegproblemen komen vaak voor bij de kat. Wij geven je tips voor de gezonde urinewegen van jouw kat.
Zorg voor een gezond gewicht van jouw kat
Katten met overgewicht hebben vaker last van blaasgruis. Vraag jouw dierenarts om advies.
Drinken is belangrijk
De meeste katten zijn slechte drinkers. Daardoor raakt de urine geconcentreerd. Dit kan de kans op het ontstaan van blaasgruis vergroten. Hier lees je tips om jouw kat meer te laten drinken.
Stimuleer de kat meer te bewegen
Katten die niet zo actief zijn, hebben vaker urinewegproblemen dan actievere katten. Daag je kat uit om haar jachtinstinct te gebruiken, bijvoorbeeld door brokjes door het huis te verstoppen of gebruik te maken van speeltjes.
Verminder stress in de omgeving
Katten zijn gevoelig voor stress en dit kan invloed hebben op urinewegproblemen. Zorg dat jouw kat genoeg beschutte plekjes heeft. Daarnaast kunnen feromonen een geruststellende werking hebben op een kat. Vermoed je dat jouw kat last heeft van stress, neem dan contact op met de dierenarts voor advies.
Geef de kat natvoeding
Natvoeding zorgt voor extra vochtopname en vochtopname is belangrijk bij urinewegproblemen.
Meer over de voordelen van natvoeding lees je in dit artikel.
Kattenbakmanagement
De kat wil graag rustig toiletteren op een schone kattenbak. Zorg daarom voor voldoende kattenbakken en zet deze op een rustige plaats. .
Voeding met een S/O Index
Sommige voedingen hebben een S/O Index. Dit verdunt de urine en bevat een lagere concentratie aan mineralen die de bouwstenen van blaasgruis zijn.
Vraag jouw dierenarts om advies over wat jij zelf kunt doen bij urinewegproblemen.
Diarree : Veel voorkomend probleem
Diarree komt vaak voor bij katten en kan meerdere oorzaken hebben zoals een infectieziekte, wormen en een wisseling van voer. Je kat kan ook iets verkeerds gegeten hebben. Als je kat naast diarree ook koorts heeft of braakt en lusteloos is, ga dan snel naar je dierenarts.
Diarree bij je kat
Iedere kat heeft wel een last van dunne ontlasting of diarree. Wanneer je kat verder niet ziek is, kun je dit meestal wel even aankijken.
- Let er op dat je kat voldoende drinkt om uitdroging te voorkomen.
- Ga naar je dierenarts als de ontlasting erg dun is of de diarree aanhoudt.
- Wil je kat langer dan een dag niet eten, raadpleeg dan altijd je dierenarts.
Diarree bij je kitten
Een kitten heeft sneller diarree omdat zij nog niet alles goed kan verteren.
- Als je kitten diarree heeft, is het belangrijk dat zij voldoende drinkt om uitdroging te voorkomen.
- Wacht bij kittens niet te lang af voor je contact opneemt met je dierenarts, ze zijn nog erg kwetsbaar!
- Wil je kitten niet eten, raadpleeg dan een dierenarts.
Hoe zorgen dat je kat genoeg drinkt
Jouw kat met urinewegproblemen moet genoeg drinken. Hoe doe je dat?
Het is belangrijk dat je kat genoeg drinkt, vooral als zij urinewegproblemen heeft. Helaas zijn katten van nature slechte drinkers. Op zoek gaan naar water doen ze dan ook niet snel. Hier vind je tips om jouw kat meer te laten drinken:
- Zorg voor fris en schoon drinkwater
Katten houden van schoon en koud drinkwater. Ververs de waterbak elke dag en bij warm weer twee keer per dag.
- Plaats de waterbak zo ver mogelijk weg van de voerbak
Katten drinken liever niet in de buurt van hun eten. Zet de drinkbak dus ver weg van de voerbak, minimaal twee meter.
- Plaats de waterbak zo ver mogelijk weg van de kattenbak
Want veel katten vinden het niet fijn om te eten en drinken waar ze toiletteren.
- Zet waterbakjes op verschillende plekken in en om het huis
Katten gaan niet snel op zoek naar water. Door waterbakjes te verspreiden door het huis komt ze vaker drinkwater tegen en zal ze eerder gaan drinken.
- Probeer verschillende waterbakken uit Iedere kat heeft haar voorkeur.
Zo vinden sommige katten het niet fijn dat de snorharen tegen de rand van de drinkbak aankomen. Ook kan het materiaal van het bakje invloed hebben op het drinkgedrag. Experimenteer met verschillende bakjes, of probeer eens een diep bord.
- Stromend water
Stromend water nodigt de kat uit om te drinken. Daag je kat uit om meer te drinken met een drinkfonteintje, bijvoorbeeld.
- Geef ook eens natvoeding
Natvoeding bestaat voor een groot gedeelte uit vocht, meer dan brokken. Het is daarom een makkelijke manier voor je kat om meer vocht binnen te krijgen. En: de meeste katten vinden natvoeding ook nog eens erg lekker. Meer over de voordelen van natvoeding lees je hier.
- Rust
Zorg dat jouw kat in rust kan drinken, zonder drukte en uit de buurt van andere huisdieren.
Herstel van je kat na operatie of ziekte
In de periode dat je kat van een ziekte of een operatie herstelt, heeft zij extra zorg en aandacht nodig. Misschien moet je medicijnen geven, de wond controleren of een verband verwisselen. De extra zorg die je in deze periode geeft, zal haar helpen sneller te herstellen.
Belangrijk tijdens de herstelperiode:
- Geef je kat voldoende rust en gelegenheid om extra te slapen
- Geef eventuele medicijnen volgens de richtlijnen
- Geef eventuele dieetvoeding volgens de adviezen van je dierenarts
- Als je kat een verband of een spalk heeft, controleer dit dan regelmatig en let er op dat dit op zijn plaats blijft
Neem in de volgende gevallen direct contact op met je dierenarts voor advies:
- Als je kat opeens een hele zieke indruk maakt;
- Bij zwakheid/lusteloosheid;
- Bij diarree of overgeven (langer dan 24u);
- Als je kat een dag niet wil eten;
- Als het verband verschuift;
- Als je een verandering rondom de wond ziet;
- Wanneer je kat abnormaal veel drinkt.
Herken gewrichts- problemen
Veel katten hebben last van gewrichtsproblemen. Het meest voorkomende probleem is artrose. Dit zie je vooral bij oudere katten: maar liefst 90% van de katten ouder dan 12 jaar heeft artrose. Weet jij hoe je artrose herkent?
Wat is artrose?
Rondom het bot van een gewricht zit kraakbeen. Het kraakbeen vormt een beschermende laag om het bot. Bij artrose beschadigt het kraakbeen. Hierdoor wordt het bot aangetast. Het gewricht wordt hierdoor dikker, minder beweeglijk en de spieren er omheen verslappen. Dit is pijnlijk voor de kat.
Hoe ontstaan gewrichtsproblemen?
Gewrichtsproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld:
- Overgewicht en/of overmatige activiteit;
- Ouderdom, slijtage;
- Beschadiging door bijvoorbeeld een ongeluk.
Hoe herken je gewrichtsproblemen?
Als je kat gewrichtsproblemen heeft, dan kun je deze tekenen zien:
- De kat springt minder (gemakkelijk);
- Ze beweegt minder en slaapt meer;
- Ze vermijdt hogere plaatsen, ze klimt bijvoorbeeld niet meer boven in de krabpaal;
- Ze verzorgt haar vacht minder goed (omdat ze minder gemakkelijk overal bij kan);
- Ze wordt onzindelijk of heeft moeite met de kattenbak gebruiken.
Hoe worden gewrichtsproblemen behandeld?
Herken je een of meer van deze tekenen? Laat jouw kat dan controleren door je dierenarts. Afhankelijk van de situatie kan hij/zij bijvoorbeeld pijnstillers voorschrijven, tips over beweging geven en een speciale voeding adviseren.
Zo bevatten sommige voedingen voor de kat een speciale combinatie van voedingsstoffen die de gezondheid van de gewrichten ondersteunen. Het helpt de kat soepeler bewegen en verbetert de kwaliteit van leven van jouw kat.
Is je kat te zwaar? Dat extra gewicht is extra belasting voor de gewrichten van je kat. Je dierenarts kan dan helpen om jouw kat gezond te laten afvallen.
Vanaf ongeveer 7 jaar is jouw kat senior. Ze krijgt dan een andere voedingsbehoefte. Ook kunnen er gezondheidsproblemen ontstaan. Met een speciaal aangepaste voeding help je jouw kat zo gezond mogelijk ouder worden.
Castreren en Steriliseren: De Voordelen!
Ongeveer 95% van de katten in Nederland is gesteriliseerd of gecastreerd. Dit percentage is zo hoog omdat het direct bij kan dragen aan een langer en gezond leven van jouw kat.
Wat is artrose?
Castratie helpt jouw kat aan een langer leven
Castratie vermindert de kans op aandoeningen van de geslachtsorganen. Bij de poes vermindert bijvoorbeeld de kans op baarmoederontsteking en melkkliertumoren.
Bij gecastreerde katten komen verwondingen door vechtpartijen (bijten en krabben) veel minder voor. Hierdoor zullen zij minder snel een (dodelijke) infectie oplopen.
Een gecastreerde kat heeft minder de neiging op pad te gaan of weg te lopen. Hierdoor vermindert de kans dat hij wordt aangereden bijvoorbeeld aanzienlijk.
Wist je dat al vanaf 48 uur na de sterilisatie of castratie van de kat het risico op overgewicht toeneemt? De kat gaat 20% meer eten, terwijl de energiebehoefte 30% daalt. De kat is zelf niet in staat om haar eetpatroon aan te passen.
Verklein de risico's van overgewicht
Katten zijn na sterilisatie/castratie geneigd om meer te eten Door een veranderde stofwisseling wordt de voedingsbehoefte 30% minder
Een kat met overgewicht heeft meer kans op suikerziekte. Katten met overgewicht zijn gevoeliger voor blaasstenen doordat ze minder bewegen en drinken.
Een aangepast energiegehalte, aandacht voor gezonde urinewegen en een kwalitatief hoogwaardige voeding dragen bij aan een langer en gezond leven.
Chronische nierziekte bij de oudere kat
Chronische nierziekte is een van de meest voorkomende aandoeningen bij oudere katten. Maar liefst een derde van de katten ouder dan 12 jaar heeft een vorm van nierziekte. Wij vertellen je wat het is en waarom het zo belangrijk is om je kat vroegtijdig door de dierenarts te laten controleren.
Wat is chronische nierziekte?
De nieren van jouw kat hebben belangrijke taken, bijvoorbeeld het afvoeren van afvalstoffen, de bloeddruk op peil houden, en het aanmaken van hormonen. Bij chronische nierziekte kunnen de nieren afvalstoffen niet goed meer uit het bloed halen. De afvalstoffen hopen zich dan op, wat leidt tot allerlei klachten. Chronische nierziekte is progressief, wat betekent dat de nieren steeds minder goed gaan werken.
Chronische nierziekte is niet zichtbaar
Chronische nierziekte bij de kat is meestal niet zichtbaar. Verschijnselen van nierziekte worden pas zichtbaar als 75% van de nierfunctie verloren is. Je ziet dan vaak dat de kat meer drinkt, meer plast, eetlust verliest, gewicht verliest en minder actief wordt.
Laat je kat vroegtijdig controleren
De dierenarts kan al bij 25% verlies van nierfunctie een diagnose stellen. Nierziekte is meestal ongeneeslijk, maar met de juiste behandeling kan de voortzetting van de ziekte wel worden vertraagd. Zo kunnen de levensduur en levenskwaliteit van je kat worden verbeterd. Laat je oudere kat daarom regelmatig controleren bij de dierenarts.
De behandeling van chronische nierziekte
Bij chronische nierziekte kan de dierenarts medicijnen voorschrijven om de nieren te ondersteunen en klachten te verminderen. Ook speciale dieetvoeding kan de nierfunctie ondersteunen. De belangrijkste kenmerken van een nierdieet zijn:
- Minder fosfor. Minder goed werkende nieren kunnen de stof fosfor namelijk niet goed uit het bloed verwijderen. En daardoor gaat de nierfunctie nog verder achteruit.
- Aangepast gehalte eiwitten van hoge kwaliteit. Wanneer de nieren minder goed werken, hopen afvalstoffen zich op in het bloed. Dit leidt tot allerlei klachten. Deze afvalstoffen ontstaan bij de stofwisseling van eiwitten. Een aangepaste hoeveelheid eiwitten, die van hoge kwaliteit zijn, helpt de belasting van de nieren beperken.
- Energierijk en smakelijk. Katten met chronische nierziekte hebben vaak een slechte eetlust. Daarom is het belangrijk dat ze een smakelijke voeding krijgen, die hen genoeg energie geeft.
Welke planten zijn schadelijk voor je kat?
We leven omringd door planten. In de vrije natuur, in onze tuinen, in onze huizen: mensen houden van bloemen en planten. We moeten echter niet vergeten dat een klein deel van die planten mogelijk schadelijk is voor onze gezondheid en die van onze huisdieren en dus ook voor de kat.
Welke katten lopen gevaar?
De meeste katten zijn kieskeurige eters en voorzichtig met wat ze eten, daarom komt vergiftiging bij katten niet zo vaak voor. Kittens en jonge, onderzoekende katten lopen over het algemeen meer gevaar, zeker als deze katten niet buiten komen. Een (jonge) kat gaat vaak uit verveling aan planten knabbelen. Haal daarom alle giftige planten weg bij een kat die opgesloten zit in een ren of binnenshuis. Een kat die buiten komt, heeft meestal wel wat beters te doen dan aan plantjes te knabbelen. Toch kan een vrij loslopende kat per ongeluk giftige boomnaalden of zaden binnenkrijgen, als deze bijvoorbeeld in zijn vacht zijn blijven hangen. Bij het wassen kan de kat deze naalden of zaden dan opeten.
Een kat is geen planteneter!
Elke plant, zelfs (katten)gras, heeft in het maagdarmstelsel van uw kat een irriterende werking waardoor het dier kan gaan braken. Toch zal je kat als hij de kans krijgt graag aan gras blijven knabbelen. Als er geen gras is, wendt hij zich tot andere, minder geschikte planten. Hij zoekt bij voorkeur malse stelen en blaadjes uit en maakt geen uitzondering voor giftige planten. Vooral de Dieffenbachia is levensgevaarlijk voor de kat.
Preventie in huis
Verwijder alle mogelijk gevaarlijke kamerplanten in huis om elk onnodig risico te voorkomen. Vooral kittens en katten die niet buiten komen, lopen extra gevaar. Hieronder vind je een lijst van kamerplanten die ongeschikt zijn voor je kat.
Preventie buitenshuis
Buiten is het lastiger om je kat te beschermen voor gevaarlijke planten. Een kat die vrij rondloopt, komt in allerlei tuinen en het is onmogelijk om je kat tegen alle planten buiten te beschermen. Je kan in ieder geval proberen om het risico te verkleinen door in je eigen tuin de meest gevaarlijke planten te verwijderen en kijk eens bij de buren om te weten of daar veel giftige planten staan. Schrijf de (Latijnse) namen van die planten eventueel op; dit lijstje kan van pas komen, mocht je kat vergiftigingsverschijnselen vertonen.
Kies bij de aankoop van nieuwe planten soorten uit die veilig zijn voor je kat. Laat bij het tuinieren nooit snoeiafval of uitgegraven planten liggen op plekken waar je huisdier bij kan. Je kat kan uit nieuwsgierigheid een hapje willen proeven. Plantensap in gekneusde stengels is irriterend en vaak giftig. Bollen, wortels en wortelstokken behoren tot de meest giftige delen van veel planten.
Wat zijn de tekenen van een vergiftiging?
Raadpleeg direct een dierenarts als je kat plotseling onwel wordt, veelvuldig braakt, ernstige diarree heeft of ernstige irritatie van de huid en slijmvliezen rond mond en keel vertoont (rood, gezwollen, blaarvorming of rauwe huid). Een kat die lusteloos is en één dag of langer weinig of niet eet, kan ook het slachtoffer zijn van een vergiftiging en heeft hulp nodig. Als je kat iets heeft gegeten dat mogelijk giftig is, probeer dan niet om hem te laten braken. Breng je kat naar de dierenarts en neem een monster van de plant mee en zo mogelijk een naamplaatje van de plant. Dit helpt je dierenarts om zo snel en gericht mogelijk een behandeling te starten of een tegengif toe te dienen. Noteer het tijdstip van inname van de giftige plant en een omschrijving van de symptomen die optreden. Er kunnen meerdere dagen voorbijgaan tussen inname van een gif en het zichtbaar worden van de effecten ervan.
Huidirritatie
Mensen die tuinieren, hebben gelukkig vaker alleen last van huidirritatie dan van echte vergiftiging. Het contact met blad, steel of sap van bepaalde planten kan jeuk veroorzaken of een overgevoeligheid voor zonlicht die leidt tot verbranding van de huid. Bij je kat kunnen dezelfde planten blaren of irritatie van mond en tandvlees veroorzaken. Deze symptomen leiden soms onterecht tot de diagnose tandvleesontsteking (gingivitis). Ook niezen en oogproblemen kunnen het gevolg zijn van contact met deze planten. Dit soort lichamelijke reacties treedt ook op bij contact met het blad van allerlei planten uit de groentetuin, zoals de tomatenplant, aardbei, rabarber, pastinaak, wortel, selderij, pompoen, courgette en komkommer. Ook het blad van de geranium en primula kan de huid en slijmvliezen irriteren. Het blad of sap van planten die giftig zijn bij inname, kunnen ook bij contact met de huid voor irritatie zorgen. Zie de lijst hieronder voor een overzicht van planten met mogelijk irriterende werking.
Giftige planten
De lijst hieronder geeft een overzicht van planten die bij inname door je kat mogelijk giftig of levensgevaarlijk zijn. Vaak zijn met name de vruchten of zaden schadelijk. Contact met bepaalde planten van deze lijst kan huidirritatie veroorzaken. Deze planten zijn gemarkeerd met een sterretje (*). Onderstaande lijst omvat planten die wellicht ook bij jou bekend staan om hun giftigheid (wolfskers bijvoorbeeld, met uiterst giftige bessen), maar ook planten die je hier wellicht niet verwacht, zoals de narcis (met een giftige bloembol).
Als katteneigenaar schrikt je misschien van het grote aantal veelvoorkomende planten in de lijst, maar wees gerust: veel giftige planten hebben een vieze, bittere smaak die je kat zodanig zal afschrikken dat hij geen schadelijke hoeveelheid gif binnenkrijgt. Houtachtige tuinplanten vormen ook een beperkt risico, je kat zal zich eerder laten verleiden door een malse (giftige) kamerplant.
Kamerplanten
- Alocasie
- Amaryllis
- Aphelandra
- Appeltje der liefde, zie Solanum
- Caladium
- Chrysant, zie Dendranthema *
- Codiaeum
- Croton, zie Codiaeum
- Cyclaam
- Dieffenbachia *
- Epipremnum aureum
- Hyacinth
- Hypoestes phyllostachya
- Ilex
- Kerstster, zie Euphorbia *
- Klimop, zie Hedera *
- Kruiskruid, zie Senecio
- Maretak of Mistletoe, zie Viscum
- Nerium oleander
- Oleander zie Nerium
- Oranjeboompje, zie Solanum
- Poinsettia, zie Euphorbia
- Senecio
- Varens
- Vingersboom, zie Schefflera *
- Vogelmelk, zie Ornithogalum
- Wonderboom, zie Ricinus
- Zuidenwindlelie, zie Ornithogalum
Tuinplanten
Lelies zijn ook giftig voor katten.
- Abrikoos, zie Prunus armeniaca
- Abrus precatorius
- Aconitum *
- Actaea
- Aesculus
- Afrikaantje, zie Tagetes
- Agrostemma githago
- Akelei, zie Aquilegia
- Aleurites
- Allium
- Alocasie
- Alstroemeria *
- Anagallis
- Anemoon
- Aquilegia
- Arisaema
- Aronskelk, zie Arum
- Arum
- Astragalus
- Atropa
- Avocado, zie Persea americana
- Azalea, zie Rhododendron
- Azijnboom, zie Rhus *
- Balsemien, zie Impatiens
- Berenklauw of Reuzenberenklauw, zie Heracleum mantegazzianum
- Blauweregen, zie Wisteria
- Bloedwortel, zie Sanguinaria
- Boerenwormskruid, zie Tanacetum
- Bolderik, zie Agrostemma githago
- Boterbloem, zie Ranunculus
- Brem, zie Cytisus
- Brugmansia
- Bryonia
- Buxus
- Caesalpinia
- Caladium
- Caltha *
- Catharanthus
- Celastrus
- Centaurea cyanus
- Cestrum
- Chistoffelkruid, zie Actaea
- Chrysant, zie Dendranthema *
- Clematis
- Colchicum
- Conium
- Convallaria majalis
- Cotoneaster
- Cupressocyparis leylandii *
- Cyclaam
- Cytisus
- Daphne *
- Datura *
- Delonix
- Delphinium
- Dendranthema *
- Dicentra
- Dictamnus
- Digitalis
- Doornappel, zie Datura *
- Dotterbloem, zie Caltha *
- Echium *
- Eik, zie Quercus
- Essenkruid, zie Dictamnus
- Euonymus
- Euphorbia *
- Ficus
- Flamboyant, zie Delonix
- Fluweelboom, zie Rhus *
- Frangula, zie Rhamnus
- Fremontodendron *
- Galanthus
- Gaultheria
- Gebroken hartje, zie Dicentra
- Geelhartje, zie Linum
- Gekapperde kalfsvoet, zie Arisaema
- Gevlekte scheerling, zie Conium
- Gloriosa superba
- Goudenregen, zie Laburnum
- Guichelheil, zie Anagallis
- Hedera *
- Heggenrank, zie Bryonia
- Helleborus *
- Hennep
- Heracleum mantegazzianum
- Herfsttijloos, zie Colchicum
- Hippeastrum
- Hortensia, zie Hydrangea
- Hyacinth
- Hydrangea
- Hyoscyamus
- Ilex
- Impatiens
- Incalelie, zie Alstroemeria *
- Ipomoea
- Iris
- Jasmijn, zie Jasminum
- Jasminum
- Juniperus sabina
- Kalmia
- Kardinaalsmuts, zie Euonymus
- Karmozijnbes, zie Phytolacca *
- Klaproos, zie Papaver
- Klimlelie, zie Gloriosa superba
- Klimop, zie Hedera
- Korenbloem, zie Centaurea cyanus
- Korstmos, zie Aleurites
- Laburnum
- Lampionplant, zie Physalis
- Lantana
- Lathyrus
- Laurierkers, zie Prunus laurocerasus
- Lelie
- Lelietje-van-dalen, zie Convallaria majalis
- Levensboomplant, zie Thuja *
- Leyland conifeer, zie Cupressocyparis leylandii
- Liguster, zie Ligustrum
- Ligustrum
- Linum
- Lobelia *
- Look, zie Allium
- Lupine
- Lycopersicon *
- Lysichiton
- Melia
- Mirabilis jalapa
- Moeraslantaarn, zie Lysichiton
- Monnikskap, zie Aconitum *
- Nachtschade, zie Solanum
- Nachtschone: zie Mirabilis jalapa
- Narcis
- Nerium oleander
- Nicotiana
- Nieskruid, zie Helleborus *Ornithogalum
- Oxytropis
- Paardekastanje, zie Aesculus
- Paeonia
- Papaver
- paradijsvogelbloem, zie Strelitzia
- Parthenocissus
- Paternosterboontje, zie Abrus precatorius
- Peperboompje, zie Daphne *
- Pernettya
- Persea americana
- Perzik, zie Prunus persica
- Philodendron
- Physalis
- Phytolacca *
- Pioenroos, zie Paeonia
- Polygonatum
- Primula obconica *
- Prunus armeniaca
- Prunus laurocerasus
- Prunus persica
- Quercus
- Ranunculus
- Reuzenklimtrompet, zie Solandra
- Rhamus (inclusief R.frangula)
- Rhododendron
- Rhus *
- Ricinus (wonderboom)
- Ridderspoor, zie Delphinium
- Robinia
- Rudbeckia
- Ruta
- Salomonszegel, zie Polygonatum
- Sambucus
- Sanguinaria
- Schefflera *
- Scilla
- Siererwt, zie Lathyrus
- Sierui, zie Allium
- Slangenkruid, zie Echium *
- Sneeuwklokje, zie Galanthus
- Solandra
- Solanum
- Sporkehout, zie Rhamus frangula
- Springzaad, zie Impatiens
- Sterhyacinth, zie Scilla
- Strelitzia
- Sumak, zie Rhus
- Suzanne-met-de-mooie-ogen, zie Thunbergia
- Tabaksplant, zie Nicotiana
- Tagetes
- Tanacetum
- Taxus
- Tetradymia
- Thuja *
- Thunbergia
- Tomaat, zie Lycopersicon *
- Tulp *
- Valse acacia, zie Robinia
- Veratrum
- Vingerhoedskruid, zie Digitalis
- Viscum
- Vlier, zie Sambucus
- Vlijtig Liesje, zie Impatiens
- Vuurwerkplant, zie Dictamnus
- Wegedoorn, zie Rhamnus
- Wijnruit, zie Dictamnus of Ruta
- Winde, zie Ipomoea
- Wingerd, zie Parthenocissus
- Wisteria
- Witte nieswortel, zie Veratrum
- Wrangwortel, zie Helleborus *
* Contact met deze planten kan huidirritatie veroorzaken
Je kat innerlijk gezond en gelukkig
Natuurlijk wil je dat je kat gezond en gelukkig is. Het is eenvoudig om hiervoor te zorgen. Je hoeft slechts een paar basiszaken te regelen.
Wat is het belangrijkste voor mijn kat?
Aandacht en liefde zijn voor een kat twee belangrijke dingen waar ze nood aan heeft. Knuffel je kat regelmatig en speel dagelijks met haar. Aan hoeveel aandacht je dier behoefte heeft, verschilt per kat. Dit is zowel afhankelijk van het ras als van het individuele karakter van je kat.
Naast aandacht maak je je dier gezond en gelukkig met:
- goede, kwalitatieve voeding
- een eigen plekje
- stimulerend speelgoed
- een propere leefomgeving
- voldoende beweging
Moet ik mijn kat altijd aandacht geven?
Katten zijn zeer zelfstandig en de meeste van hen zijn eenlingen, maar dit verschilt aanzienlijk per ras en per dier. Sommige zitten het liefst hele dagen naast je om te knuffelen, terwijl er ook dieren zijn die lekker veel tijd voor zichzelf willen. Maar een ding is zeker: geef je je kat geen of te weinig aandacht, dan vereenzaamt ze en is ze ongelukkig.
Hoeveel aandacht je kat nodig heeft, geeft ze vaak zelf aan. Als ze het spelen of aaien zat is, loopt ze weg.
Met welke voeding maak ik mijn kat gelukkig?
Katten zijn erg kieskeurig wat hun voeding betreft. Geef je hen niet de voeding van hun voorkeur, dan laten ze hun eten vaak gewoon staan. Test daarom verschillende soorten voeding uit om te ontdekken wat je kat smakelijk vindt. Vraag in je winkel om advies.
Kies bij voorkeur voor premiumvoeding. Dan krijgt je kat alle benodigde voedingsstoffen in de juiste verhouding binnen. Zo hou je haar gezond en zit ze lekker in haar vel.
Mag ik mijn kat snacks geven?
Veel katten worden enthousiast zodra ze een snack krijgen. Geef je kat er gerust af en toe een. Sommige katten hebben aanleg voor overgewicht. Bij hen pas je extra op met extraatjes. Geef in zo een geval liever een kattenbrokje als beloning en trek dat af van haar dagelijkse maaltijden.
Heeft mijn kat een eigen plekje nodig?
Katten hebben veel behoefte aan rust en trekken zich af en toe graag terug. Daarom is het belangrijk dat ze een eigen plekje hebben, bijvoorbeeld een mandje of kussen. Zorg ervoor dat het een plek is waar je dier niet door allerlei geluiden of drukte gestoord wordt. Heb je meerdere katten? Geef ze dan allemaal een eigen plek.
Maak ik mijn kat blij met speeltjes?
Katten willen voldoende gestimuleerd worden om te spelen. Dat gaat verveling tegen en zit in hun natuur. Door te spelen, traint je kat bovendien haar spieren en ontwikkelt ze meer vaardigheden. Zorg in ieder geval voor speeltjes om in te klimmen en op te jagen. Geef niet alles tegelijkertijd. Zo hou je het spannend en blijft je kat nieuwsgierig.
Hoe maak ik mijn kitten gelukkig?
Koop voor je kitten een zacht knuffeltje. Ze heeft net haar nest verlaten en vindt het allemaal heel spannend. Een knuffeldier stelt haar gerust. Leg s nachts een kruik in haar mandje met een shirt van jou eromheen. De kruik vervangt het warme broertje of zusje waar ze voorheen tegenaan lag en door het shirt went ze aan je geur.
De Vachtverzorging van je kat
Het vachtje van je kat is niet alleen mooi en zacht, het heeft ook belangrijke functies: bescherming van de huid en warmtelevering. Bij sommige katten is af en toe kammen genoeg, andere hebben een meer intensieve verzorging nodig.
Welke vachtverzorging heeft mijn kat nodig?
Wat voor soort vachtverzorging je kat nodig heeft, hangt af van het ras. Iedere kat moet regelmatig gekamd worden. Daarnaast laat je langharige katten met een wollige ondervacht om de drie maanden plukken. Zo ontstaan er minder snel klitten en is het voor de kat makkelijker om zichzelf schoon te houden. Plukken is een lastig klusje. Om te voorkomen dat je je kat pijn doet, laat je dit best door een ervaren kattentrimmer doen.
Wat ook helpt en een trukje uit grootmoeders doos is maïzena op de vacht doen en je haalt de onderwol en knopen zo weg.
Hoe vaak moet ik mijn kat kammen of borstelen?
Veel katten vinden kammen en borstelen niet prettig. Toch is het belangrijk dat je het regelmatig doet. Je kat verhaart het hele jaar door en het lukt haar niet om al die losse haren zelf kwijt te raken. Door regelmatig te borstelen voorkom je klitten en hou je haar vacht in conditie.
Kam een kortharige kat in de ruiperiode één keer per week, langharige katten vaker, tot zelfs dagelijks wanneer de vacht snel klit.
Schaf voor de vachtverzorging een vlooienkam en een borstel met niet te scherpe punten aan. Het wassen van je kat gebeurt met speciale kattenshampoo.
Waarop controleer ik de vacht van mijn kat?
De vacht van je kat zegt veel over haar gezondheid. Daarom is het is belangrijk om deze regelmatig te controleren. Het moment van kammen en borstelen is daar een mooi moment voor. Je kijkt dan of:
- de vacht aansluitend is en geen kale plekken heeft;
- je kat vlooien heeft (vaak herkenbaar aan de vlooienuitwerpselen in de vacht op de rug, vlak voor de staart);
- ze teken heeft;
- ze overmatig veel huidschilfers heeft.
Huidschilfers of kale plekken wijzen vaak op een onderliggend probleem. Ga naar de dierenarts als je kat daar last van heeft.
Mijn kat wil niet geborsteld worden
Sommige katten staan borstelen en kammen niet toe. Laat het hier niet bij, daarvoor is de vachtverzorging te belangrijk. Ga in dit geval naar een kattentrimmer of dierenarts. In uiterste gevallen wordt het dier voor de broodnodige verzorging onder narcose gebracht.
Laat je kat als kitten wennen aan kammen en borstelen, dan vindt ze dit op latere leeftijd geen probleem.
De gebitsverzorging van je kat
Het gebit van je kat kan tegen een stootje. Ze gebruikt het zowel om te eten als om zichzelf te beschermen. Een goed gebit is heel belangrijk voor de gezondheid van je kat.
Het gebit van mijn kat
Een kat heeft, net als wij, een melkgebit dat zij wisselt voor blijvende tanden. Ze wordt als kitten tandeloos geboren, de eerste tandjes en kiezen komen pas na 2 tot 4 weken door. Wanneer je kitten 3 maanden oud is gaat ze wisselen. Dit gebeurt niet in een keer maar in fases. Rond de leeftijd van 7 maanden is je kat klaar met het wisselen en is haar volwassen gebit compleet.
Tandplak is een veel voorkomende aandoening. Het is een zachte laag die bestaat uit een combinatie van levende en dode bacterien, calcium en fosfor uit het speeksel, voedselresten en water. De ruimte tussen de tand en het tandvlees is een ideale ruimte voor de groei van bacteriën. Tandplakvorming ontstaat daarom meestal langs het tandvlees. De vorm en aanleg van het gebit spelen ook een belangrijke rol. Er is een individuele aanleg voor de vorming van tandplak: het ene dier heeft er sneller last van dan het andere en ook de ernst van de gevolgen kan per dier verschillen. Na een tijdje wordt tandplak omgezet in tandsteen. Naast een slechte adem kan dit een ontsteking van het tandvlees veroorzaken. Voorkom dit door het gebit van je kat goed te verzorgen.
Hoe voorkom ik gebitsproblemen bij mijn kat?
Je kunt van alles doen om gebitsproblemen bij je kat te voorkomen:
- Geef bij voorkeur droogvoeding.
- Poets het gebit van je kat twee keer per week met speciale borstel en kattentandpasta.
- Laat tandsteen tijdig verwijderen door de dierenarts.
- Gebruik mondwater dat speciaal voor katten is gemaakt.
- Geef je kat gebitsverzorgende kattensnacks.
Geeft je kat de voorkeur aan natvoeding, wissel dit dan af met droogvoeding.
Bij sommige katten is het poetsen lastig omdat ze het niet toelaten. Dit is een kwestie van wennen en langzaam opbouwen. Als je je kat op jonge leeftijd al aan het poetsen laat wennen, gaat dat op latere leeftijd vaak prima.
De nagelverzorging van je kat
In bomen klimmen, krabben aan een krabpaal of lopen op harde stoeptegels. De nagels van een kat hebben nooit vakantie. Help je kat haar nagels te verzorgen.
Moet ik de nagels van mijn kat verzorgen?
Knip of vijl de nagels van je kat om te voorkomen dat ze te lang worden en ergens achter blijven haken. Bij katten die elke dag buiten op een verharde ondergrond lopen, slijten de nagels vanzelf. Maar binnenkatten hebben wat hulp nodig. Je helpt al door een goede krabpaal voor hen neer te zetten.
Hoe knip ik de nagels van mijn kat?
Verzorg de nagels van je kat met een nagelschaar of vijl. Doe dit zo nodig met twee mensen: de ene houdt de kat vast terwijl de ander knipt of vijlt.
Een kattennagel bestaat uit een levend deel en een dood deel. Knip alleen het dode deel het puntje van de nagel af, want in het levende deel zitten bloedvaten en zenuwen. Bij katten met lichte nagels is het levende deel donkerroze en het dode deel wit. Als de nagels wat donkerder zijn, zie je deze overgang niet. Verwijder dan zo min mogelijk van de nagel.
Nagels knippen doe je zo:
- Pak een pootje en knijp zachtjes in het voetkussentje zodat de nagels tevoorschijn komen
- Knip bij elke nagel het puntje eraf
- Beloon je kat nadat haar nageltjes zijn geknipt
Durf je het niet aan om de nagels zelf te knippen of te vijlen, laat het dan door je dierenarts of een trimmer doen.
Welke nagelproblemen kan een kat krijgen?
De drie meest voorkomende nagelproblemen zijn:
- Ingegroeide nagel
- Gebroken nagel
- Ontstoken nagel
Ingegroeide nagel: Bij een ingegroeide nagel is hij in een rondje gegroeid en de huid in gegaan. Vraag je dierenarts om hulp.
Gebroken nagel: Bij een gebroken nagel kijk je eerst of de nagel eraf moet. Raadpleeg bij twijfel je dierenarts. Knip je zelf de nagel, hou dan een verbandje bij de hand voor als het eventueel gaat bloeden. Als de nagel slechts een stukje is ingescheurd, knip je er alleen het puntje af dat los zit.
Ontstoken nagel: Een ontsteking kan komen door een bacterie, schimmel of een ongelukje. Dit kan zo pijnlijk zijn dat je kat kreupel loopt. Een ontsteking aan een nagel is met een antibioticakuur op te lossen. Wanneer meerdere tenen ontstoken zijn, kan een onderliggende ziekte de oorzaak zijn. Raadpleeg altijd de dierenarts.
Parasieten bestrijden
Iedere kat krijgt in haar leven wel eens met parasieten te maken. Hoe herken je ze en wat kun je ertegen ondernemen?
Wat zijn parasieten?
Een parasiet is een beestje dat zich ten koste van je kat in leven houdt. Hij voedt zich met haar bloed of met de voeding die zij binnenkrijgt. Parasieten veroorzaken vervelende klachten bij je kat en sommige zijn zelfs gevaarlijk voor haar. Je dier krijgt ze door besmetting via andere dieren, het binnenkrijgen van eitjes of omdat de parasieten ongemerkt van buiten mee worden genomen.
Met een goede hygiene, enkele beschermingsmaatregelen en het regelmatig controleren van je kat voorkom je gezondheidsproblemen.
Welke parasieten kan mijn kat hebben?
Er zijn verschillende parasieten die voorkomen bij katten. De meest voorkomende zijn:
- toxoplasma T. gondii
- wormen
- vlooien
- teken
- mijten
Er zijn zowel inwendige parasieten als uitwendige. Inwendige parasieten nestelen zich in het lichaam van je kat, terwijl uitwendige parasieten in haar vacht of op haar huid zitten.
Toxoplasma T. gondii
De parasiet Toxoplasma T. gondii veroorzaakt de infectieziekte toxoplasmose. Je kat is zijn eindgastheer. Dat betekent dat de Toxoplasma zich via haar voorplant. Hij legt zijn eitjes in de darmen van je kat, die via haar ontlasting worden verspreid.
Gezonde katten krijgen meestal geen klachten van deze parasiet, maar voor wat zwakkere en oudere katten is hij wel problematisch. Zij krijgen last van een of meerdere van de volgende symptomen:
- koorts
- minder eetlust
- gewichtsverlies
- lusteloosheid
- benauwdheid
- oogproblemen
Voorkom een besmetting door je kat alleen gekookt en geen rauw voedsel te geven en jullie leefomgeving proper te houden.
Wormen
Er zijn verschillende soorten wormen die je bij katten ziet, maar de lint- en spoelwormen komen het meest voor.
Lintwormen leven in de dunne darm van je huisdier en veroorzaken diarree. Heeft je kat lintwormen, dan vind je de wormpjes die eruitzien als rijstkorrels vaak terug rond haar anus en in de ontlasting. De meeste besmettingen komen doordat een kat vlooien inslikt bij het wassen. Behandel je dier daarom zowel tegen wormen als vlooien als zij lintwormen heeft.
Spoelwormen komen het meest voor bij kittens, vaak worden ze ermee geboren. Deze parasiet zorgt voor diarree en een opgezwollen buikje. Soms vertraagt de spoelworm de groei van een kitten. Via haar babys kan de moederpoes ook besmet raken. Voorkom dit eenvoudig door zowel de poes als de kittens regelmatig te ontwormen.
Vlooien
Vlooien zijn parasieten die in de vacht van je kat leven. Ze voeden zich met haar bloed en veroorzaken jeuk. Bovendien springen ze soms over op mensen en andere huisdieren.
Door de jeuk zal je kat zich gaan krabben en bijten en kan zij wondjes krijgen. Via de wondjes komen bacterien makkelijker in haar bloedbaan terecht. Door vlooien op te eten, loopt je kat ook kans op een lintwormbesmetting. Vlooien zijn daar namelijk "tussengastheer" van.
Behandel je kat regelmatig met een anti-vlooienmiddel, dat is de beste manier om vlooien te voorkomen.
Vermoed je dat je kat vlooien heeft, behandel haar dan met anti-vlooienmiddel en behandel ook meteen jullie leefomgeving. Zo voorkom je dat de vlooieneitjes uitkomen. Laat je in een winkel adviseren over de mogelijkheden.
Teken
Een teek loopt je kat op in bossen, parken en zelfs in de tuin. De parasiet zet zich vast in de huid van je dier, om vervolgens haar bloed op te zuigen. Gedurende dit proces wordt de teek groter. Hij laat pas los als hij zich helemaal heeft volgezogen.
Een tekenbeet veroorzaakt huidirritatie maar geeft verder geen klachten. Het zijn de ziektes die de teek overbrengt die gevaarlijk zijn voor zowel mens als dier. De bekendste daarvan is de ziekte van Lyme.
Bescherm je kat tegen teken door haar regelmatig te behandelen met een anti-tekenmiddel. Laat je adviseren in je winkel over welk middel het meest geschikt is. Controleer bovendien de vacht van je kat regelmatig. Heeft ze een teek, verwijder deze dan met een tekentang.
Mijten
Mijten veroorzaken huid- of vachtproblemen en jeuk. Mijtensoorten die bij katten voorkomen:
- Oormijten: zij kruipen in de oren en veroorzaken jeuk.
- Schurftmijten: graven gangen in de huid en veroorzaken hevige jeuk.
- Vachtmijten: zorgen voor een slechte vacht, soms met haarverlies en jeuk als symptomen.
Het beste wapen tegen mijten is een sterk immuunsysteem. Bij een besmetting schrijft de dierenarts een middel voor.
Wat moet ik doen als mijn kat parasieten heeft?
Help je kat als je vermoedt dat ze parasieten heeft. Hoewel ze allemaal om een andere aanpak vragen, zijn er twee dingen die je altijd moet doen: de kat en haar omgeving behandelen en de plekken waar zij vaak verblijft goed reinigen. Vergeet vooral tapijten, vloerkleden, banken, kussens en donkere hoekjes niet.
Naar de dierenarts met mijn kat
Een bezoek aan de dierenarts is best spannend voor je kat. Hoe maak je dit bezoek zo aangenaam mogelijk voor hem/haar?
Wanneer moet ik met mijn kat naar de dierenarts?
Aarzel niet als je denkt dat er iets aan de hand is. Niemand kent je kat beter dan jij. Je merkt het immers als ze zich anders gedraagt dan normaal.
Dit zijn enkele tekenen waaraan je kunt zien of je kat zich niet goed voelt:
- Slechte eetlust
- Braken
- Diarree
- Hoesten, hijgen, moeite met ademhalen
- Lusteloosheid en meer slapen dan normaal
Ook voor de vaccinatie van je kat of vragen over haar verzorging kan je terecht bij de dierenarts.
Hoe kies ik de juiste dierenarts voor mijn kat?
Het is belangrijk om een goede dierenarts te vinden voor je kat. Hij moet aansluiten bij je behoeftes en jullie moeten je er allebei op je gemak voelen.
Zet bij het zoeken van een dierenartsenpraktijk eerst op een rijtje welke artsen er bij jou in de buurt zitten. Vraag vervolgens aan katteneigenaren in je omgeving met welke dierenarts zij goede ervaringen hebben.
Heb je eenmaal een arts gevonden, ga er dan eerst alleen langs. Hoe ervaar je de wachtkamer en de communicatie? Als je zeker bent van je keuze, is het verstandig met je kat langs te gaan voor een kennismaking. Dan gebeurt er tijdens haar eerste bezoek nog niets spannends.
Waarom is het voor mijn kat eng om naar de dierenarts te gaan?
Een wachtkamer vol met andere gespannen dieren, een ruimte waar ze je de vorige keer een vervelende behandeling hebben gegeven en je baasje lijkt ook nog eens gestrest. Voor je kat is er bij de dierenarts genoeg om tegenop te zien. Natuurlijk is het allemaal voor haar eigen bestwil, maar maak dat je kat maar eens wijs.
Bovendien vinden de meeste katten de reis al behoorlijk spannend. Ze ervaren al meer stress zodra je ze in een auto zet.
Hoe vervoer ik mijn kat naar de dierenarts?
Vervoer je kat in een reismandje. Zo zit ze in een veilige en vertrouwde omgeving. Hoe zorg je ervoor dat de kat het prima vindt om vervoerd te worden in zo een mand?
- Haal het reismandje niet alleen tevoorschijn als je naar de dierenarts gaat.
- Zet het mandje op een vaste plek in huis waar je kat graag komt.
- Leg er een speeltje of iets lekkers in.
- Sluit het deurtje af en toe als je kat erin zit, en doe het daarna meteen weer open.
- Herhaal dit totdat je kat het niet langer vervelend vindt als het deurtje dichtdoet.
Hoe maak ik een bezoek aan de dierenarts prettiger?
Katten zijn zeer intuitief en merken het meteen als je je anders gedraagt. Gedraag je daarom op de dag van het bezoek niet anders dan normaal. Ben je zenuwachtig voor het uitstapje? Zorg dan dat je je ontspant.
Een paar tips om het bezoek aan de dierenarts minder schrikaanjagend voor je kat te maken:
- Ga regelmatig met je kat langs de praktijk om haar te wegen, dan raakt ze aan de ruimte en de mensen gewend.
- Blijf tijdens het bezoek zelf zo ontspannen mogelijk.
- Beperk de tijd dat je kat in de wachtkamer zit. Maak liefst een afspraak.
- Blijf tijdens onderzoeken dicht bij je kat en vraag of je haar mag vasthouden.
- Praat tijdens het onderzoek rustig tegen haar.
Vaccinaties voor mijn kat
Hou je kat gezond en bescherm haar met inentingen tegen de meest voorkomende besmettelijke ziektes.
Wanneer krijgen kittens hun eerste inentingen?
9 weken: niesziekte en kattenziekte
12 weken: herhaling niesziekte en kattenziekte
In overleg met de dierenarts: FIP (Dit is een virusziekte die wordt veroorzaakt door een coronavirus. De vaccinatie heeft een wisselend effect en wordt niet standaard gegeven).
Bij reizen naar het buitenland: rabies (tenminste 21 dagen voor vertrek)
Niesziekte en kattenziekte zijn potentieel fatale ziektes voor kittens. Een enkele injectie is niet voldoende. Daarom hebben kittens meerdere vaccinaties achter elkaar nodig. Een jaar na de laatste kittenvaccinatie moeten jullie terug naar de dierenarts voor de jaarlijkse vaccinatie met de bijbehorende gezondheidscontrole.
Hoe ziet het inentingsschema van mijn volwassen kat eruit?
Het inentingsschema van de volwassen kat omvat de basisinentingen en aanvullende inentingen die niet voor iedere kat gelden.
Basis inentingsschema:
- Kattenziekte: op een leeftijd van 1, 4 en 7 jaar.
- Niesziekte (feline herpesvirus of feline calicivirus): op een leeftijd van 1, 2, 5,6 en 8 jaar.
Aanvullend inentingsschema:
- Chlamydia en Bordetella (verwekkers van niesziekte): vanaf 12 weken en jaarlijks herhalen. Deze vaccinatie wordt alleen in specifieke gevallen gegeven, bijvoorbeeld wanneer je kat last heeft van niesziekte na de basisvaccinatie.
- Hondsdolheid (rabies): vanaf 12 weken en ten minste 21 dagen voor vertrek naar het buitenland, zo nodig om de 1 tot 3 jaar herhalen.
Kan mijn kat ziek worden van een vaccinatie?
Je kat kan iets slomer zijn na een vaccinatie maar vaak zal ze nergens last van hebben. Als je merkt dat ze zich echt niet goed voelt na een vaccinatie, neem dan contact op met je dierenarts.
De castratie van mijn kat
Sinds september 2014 moeten in Belgie katten en kittens die van eigenaar veranderen verplicht gecastreerd zijn. Maar castratie heeft voordelen voor iedere kat.
Wat gebeurt er als mijn kat wordt gecastreerd?
Bij de castratie wordt je kat onvruchtbaar gemaakt door de teelballen of eierstokken operatief te verwijderen of af te binden. Dit gebeurt onder volledige narcose. Bij een poes kijkt de dierenarts meteen of hij afwijkingen bij haar baarmoeder ziet. Als hij die tegenkomt, verwijdert hij de baarmoeder ook.
Na de castratie houdt de dierenarts je kat nog een paar uur ter observatie. Dezelfde dag mag je je kat alweer mee naar huis nemen.
Is mijn kat na de castratie meteen onvruchtbaar?
Dat verschilt tussen katers en poezen. Poezen zijn meteen na de ingreep onvruchtbaar, katers niet. Bij hen is tot een paar dagen na de operatie nog vruchtbaar sperma aanwezig in de zaadleiders. Hou je kater daarom best tot een week na de ingreep nog binnen.
Welke voordelen heeft de castratie van mijn kat?
Het grootste voordeel van de castratie is dat je kat geen kittens meer kan krijgen.
Andere voordelen voor een poes:
- Ze wordt niet meer krols.
- Ze heeft geen last meer van schijnzwangerschap.
- Ze trekt geen katers meer aan.
Andere voordelen voor een kater:
- Geen sproeigedrag meer.
- Hij vecht veel minder met andere katers.
- Hij heeft minder de neiging om rond te zwerven.
- Minder kans op besmettelijke kattenziektes omdat er minder gevochten wordt.
Welke nadelen heeft de castratie van mijn kat?
De castratie van je kat heeft ook een paar nadelen.
- Kans op overgewicht.
- Algehele narcose.
- De vacht kan plaatselijk verkleuren.
- Katers hebben een iets hoger risico op problemen met de blaas en de urinewegen.
Wat is de beste leeftijd voor castratie?
Je kitten is geslachtsrijp als zij tussen de 5 en 8 maanden oud is. Laat je kitten voor die tijd castreren, zo voorkom je ongewenste nestjes. Soms wordt beweerd dat een poes eerst één keer een nestje moet krijgen voordat je haar laat castreren. Dit is echter absoluut niet nodig.
De meeste dierenartsen opereren kittens vanaf 4 maanden oud. Katjes castreren op nog jongere leeftijd komt voor, maar de risicos van de narcose zijn dan iets groter.
Wat is het verschil tussen castratie en sterilisatie?
Vaak wordt de castratie van een poes een sterilisatie genoemd. Toch is dat niet juist. Als bij een poes de eileiders worden verwijderd, is dit een castratie. Bij een sterilisatie wordt je kat onvruchtbaar gemaakt door de zaad- of eileiders te onderbreken.
Een sterilisatie is dus iets anders dan castratie. Beide ingrepen worden zowel bij poezen als bij katers uitgevoerd. Een voordeel van sterilisatie is dat het minder ingrijpend is voor je kat. Een nadeel van de ingreep is dat het niet zorgt voor een eventueel gewenste gedragsverandering.
Welk alternatief is er voor castratie?
Naast castratie en sterilisatie zijn er nog alternatieven. Voor een poes is de anticonceptiepil een optie, deze geef je iedere 7 of 14 dagen. Dit alternatief is alleen aan te raden als je de krolsheid tijdelijk wilt uitstellen. Het medicijn heeft namelijk veel bijwerkingen en verhoogt het risico op tumoren in de melkklieren, baarmoederontsteking en suikerziekte.
Voor je kater is een chemische castratie via een implantaat of injectie een mogelijkheid. Het implantaat maakt je kater zes tot twaalf maanden onvruchtbaar door een stofje af te geven dat het mannelijke geslachtshormoon onderdrukt. Ook de hormooninjectie is alleen handig als je de vruchtbaarheid van je kater tijdelijk wil onderdrukken. De injectie werkt maar 1 tot 2 maanden. Gebruik hem bijvoorbeeld als je wilt testen of een operatieve castratie voor een gedragsverandering zal zorgen.
Leer de kattentaal
Katten praten niet, maar ze communiceren des te meer. Ze maken met subtiele lichaamstaal duidelijk wat ze bedoelen. Leer ook de kattentaal!
Hoe communiceert mijn kat?
Katten communiceren met hun hele lichaam. Hun staart, vacht, snorharen en oren spelen een belangrijke rol. Ook met verschillende geluiden proberen ze elkaar en ons van alles duidelijk te maken. Wat probeert je kat te zeggen? We geven een paar voorbeelden.
Hoe zie ik dat mijn kat bang is?
- ze kruipt weg
- ze blaast
- ze heeft een dikke staart
- oren en snorharen liggen opzij en plat langs het hoofd
- grote pupillen
- hoge rug
- het vermijden van oogcontact
- plassen buiten de kattenbak
- veel krabben
- van hoog naar laag miauwen
Benader je kat op een rustige manier als ze bang is. Ga op je hurken zitten en laat haar eerst even aan je handen ruiken voordat je haar aait. Pak je kat niet zomaar op. Haar afleiden met een speeltje of even alleen laten op haar eigen vertrouwde plekje helpt ook.
Hoe merk ik dat mijn kat plezier heeft?
Het is heerlijk om te zien dat je kat plezier heeft:
- De staart staat recht omhoog.
- Ze maakt een "prrrtt" geluid.
- Ze geeft kopjes.
- Ze spint.
- Ze ligt volledig ontspannen te slapen.
- Haar staart hangt naar beneden.
Wanneer je kat heel veel kopjes geeft, daarbij ook nog eens haar staart omhoog houdt en het "prrrtt" geluid maakt, kun je in haar ogen niet meer stuk. Je bent haar beste vriend.
Wat doet mijn kat als ze boos is?
Vaak heeft boosheid bij de kat te maken met irritatie. Bijvoorbeeld wanneer een andere kat in haar territorium komt. Zo zie je dat je met een boze kat te maken hebt:
- Opgezette haren op de schouders en de rug.
- Hard heen en weer zwiepen met de staart.
- Lichaam een beetje naar voren gebogen en de pootjes staan schrap.
- Grommen.
- Tanden ontbloten.
- "Gillen": een mengeling van boosheid en angst.
Kalmeer je kat door haar even op haar eigen plekje te zetten. Haal zo mogelijk de bron van irritatie weg uit haar omgeving.
Wat bedoelt mijn kat als ze miauwt?
Katten miauwen vooral tegen mensen, een stuk minder tegen soortgenoten. Wanneer je kat naar je miauwt, is dit of een begroeting of een teken van ontevredenheid. Bijvoorbeeld omdat ze honger heeft, zich verveelt of vindt dat ze te weinig aandacht krijgt. Non-stop miauwen duidt op pijn. Raadpleeg in dit geval de dierenarts.
Waarom bijt mijn kat?
Meestal hebben onze spinnende vrienden een goede reden om te bijten, alleen snappen wij die helaas niet altijd. Je kat bijt:
- als je vaak met je handen of voeten met haar speelt (ze is ze gaan zien als prooi).
- uit angst.
- om haar kittens te beschermen.
- als ze zich bedreigd voelt.
- als ze gespannen is.
Rust en regelmaat zijn heel belangrijk voor je kat. Mogelijk neemt dit eventuele angst weg, waardoor ze minder bijt.
Hoe maak ik mijn kat iets duidelijk?
Maak je kat duidelijk dat ze iets goed doet door haar te belonen met een aai over haar bol of een kattensnack. Wil je haar vertellen dat wat ze doet juist niet goed is? Laat haar dan zien hoe het wel moet. Gebruik altijd een vrolijke stem. Wat je jouw kat ook duidelijk wilt maken, doe dit vanuit een ontspannen houding en benader haar altijd positief. Katten zijn zeer gevoelig voor stress en merken spanning direct op. Blijf op een goede manier communiceren, dan blijven jullie de beste maatjes.
Spelen met je kat?
Je kat is dol op spelen en jagen. Bied je kat met verschillende soorten speelgoed voldoende mogelijkheden om zich uit te leven.
Waar spelen katten graag mee?
Zorg voor speelgoed waarmee katten zichzelf prima vermaken. Rollende speeltjes, zoals balletjes of speelgoedmuizen, vinden ze vaak fantastisch. Bewegend speelgoed op batterijen geeft ook gegarandeerd plezier. Zorg voor klimgelegenheden, hier beleeft je kat veel pret aan en het is ook nog eens goed voor de ontwikkeling van haar spieren. Geef je kat ongeveer vier speeltjes en wissel ze regelmatig af. Houd bijvoorbeeld de ene dag het ene speeltje achter en de andere dag het andere. Zo blijven alle speeltjes interessant
Hoe leer ik mijn kat spelen?
Stel: je hebt leuk speelgoed gekocht, maar je kat doet er niets mee. Wat moet je dan doen? Een truc is het kat- en muisspel: laat het speelgoed langzaam ergens achter verdwijnen, dit lijkt op het gedrag van een muis die verdwijnt in zijn holletje. Het jachtinstinct van je kat zorgt ervoor dat ze het verdwenen speeltje te pakken wil krijgen.
Verspreid het speelgoed door het huis. Zo wordt ze overal gestimuleerd en blijven de speeltjes spannend voor haar.
Waarom samen spelen?
Bouw aan een goede band door samen met je kat te spelen. Het is mooi om te zien hoeveel plezier het dier dan heeft. En omdat ze tijdens het spel goed in beweging is, is het ook nog eens gezond. Voor binnenkatten is samen spelen een must: het jachtinstinct moet uitgeleefd worden. En ten slotte krijg je de kans om spelenderwijs je kat van alles te leren. Bijvoorbeeld apporteren.
Hoe speel ik op verantwoorde wijze met mijn kat?
Katten spelen vaak met hun nagels en tanden. Wanneer ze hun "prooi" vastpakken, bijten ze er vaak in of gooien ze het een aantal keren in de lucht. Dat is normaal gedrag. Gebruik daarom altijd speeltjes om te voorkomen dat je kat je handen of voeten als prooi gaat behandelen. Hou bovendien je handen en voeten zoveel mogelijk op afstand tijdens het spelen.
Spelen katten ook met elkaar?
Vooral kittens spelen graag met elkaar. Een volwassen kat doet dit niet zo snel, zij gaat eerder over op vechten of schenkt geen aandacht aan de soortgenoot. Twee katten die aan elkaar gewend zijn, willen nog wel eens een vriendelijke krachtmeting laten zien. Dit is een normale gang van zaken en het is meestal vlug voorbij.
Wat als mijn kat haar speelgoed opeet?
Sommige katten eten hun speelgoed en andere niet-eetbare producten op. Deze drang wordt Pica genoemd. Pica is de zucht naar het kauwen op of eten van oneetbare voorwerpen en materialen. Dit gedrag heeft mogelijk een medisch probleem als oorzaak. Laat je kat door de dierenarts controleren als ze tekenen van Pica heeft.
Hoe weet ik dat mijn kat geen zin meer heeft om te spelen?
Stop met spelen wanneer je kat wegloopt of gaat liggen zonder op je te reageren. Ze geeft zo aan dat ze er geen zin meer in heeft. Speelt je kat iets te hardhandig en bijt ze per ongeluk in je hand? Loop dan weg. Zo leert je kat dat jij geen speelgoed bent en is ze voortaan wat voorzichtiger met haar speelmaatje.
Zelf leuke spelletjes voor je kat voorzien
Je kat is vaak al gelukkig met simpelweg een kastanje, een lege wc-rol of een prop papier. Ook is ze uren zoet met een boodschappentas of een kartonnen doos. Kattenspeelgoed maak je dan ook gemakkelijk zelf. Bijvoorbeeld een kattenhengel: knoop een aantal veren aan een stukje touw en bind dit vast aan een stokje. Beweeg het stokje heen en weer en laat je kat de veren vangen. Let wel op dat je geen materiaal gebruikt dat makkelijk stuk gaat.
Katten gaan in de natuur zelf op jacht om te kunnen eten. Dit zit nog steeds in het instinct van je huisdier. Haar voeding verstoppen, is dus een prima idee.
Wat mag je kat in huis wel en niet?
Je kat maakt onderdeel uit van je gezin. En net zoals de andere huisgenoten zich aan bepaalde huisregels moeten houden, moet zij dat ook doen.
Wat mag de kat thuis wel en niet?
De kat ziet je huis als haar territorium. Hoewel het heerlijk is om je woning met een kat te delen, is het wel belangrijk om grenzen te trekken waar jij dat nodig vindt. Laat bijvoorbeeld de deuren van kamers waar ze niet mag komen dicht. Ze snapt dan dat die kamers niet tot haar territorium behoren.
Ook al probeert ze steeds de grenzen te verleggen, het is niet de bedoeling dat je kat de leiding overneemt. Maak haar daarom vanaf het begin duidelijk wat ze wel en niet mag en wees daar consequent in.
Waarom is consequent zijn zo belangrijk voor mijn kat?
Katten kunnen slecht tegen verandering. Dit levert voor hen stress op. Denk daarbij aan een verhuizing of een nieuw gezinslid. Veranderingen in huisregels zijn ook verwarrend en stressvol. Als je je kat eenmaal hebt verboden om op tafel te zitten en het daarna toch goedkeurt, snapt ze er niets van. Dat brengt onrust. Zorg daarom dat iedereen in huis altijd dezelfde regels hanteert.
Kan ik mijn kat alleen thuis laten?
Katten kunnen goed alleen thuis blijven. Zorg er wel voor dat je kat bij haar eten, drinken, mandje en kattenbak kan. Plaats bovendien een kattenluikje zodat ze naar buiten kan wanneer ze wil. Frisse lucht is niet alleen goed voor de gezondheid van je kat, het helpt ook tegen verveling. Geef binnenkatten voldoende prikkels met verschillende speeltjes zodat ook zij zich vermaken als je niet thuis bent.
Ik laat mijn kat alleen thuis tijdens de vakantie, kan dat?
Ga je op vakantie en laat je je kat alleen thuis? Zorg dat er iedere dag iemand langskomt die haar schoon water en voeding geeft en de kattenbak schoonmaakt. Een beetje aandacht en knuffelen horen er natuurlijk ook bij.
Heeft je kat het helemaal niet naar haar zin alleen thuis? Breng haar dan naar een goed dierenpension of een kattenhotel.
Je kat actief houden en aandacht geven
Wat als je vaak een halve dag of langer weg bent voor je werk? Je kat mag dan zelfstandig zijn, ze heeft wel voldoende aandacht en activiteit nodig.
Hoe vermaak ik mijn kat als ik niet thuis ben?
Een kat kan zichzelf doorgaans prima vermaken maar ze moet wel voldoende geprikkeld worden door haar omgeving. Heb je een binnenkat, dan mist ze het avontuur van buiten. Tijd voor wat kattenvermaak! Open een raam, waar geuren en geluiden door naar binnen komen. Dit moet wel veilig zijn, dus plaats een vliegenraam. Daarnaast verdeel je speeltjes over de verschillende kamers waar je kat komt. Zorg voor speeltjes waar ze op kan jagen en in kan klimmen. Dingen met geluid bieden vaak een extra stimulans. Er zijn ook speeltjes die speciaal gemaakt zijn om katten te vermaken die vaak alleen zijn. Vraag om advies in je winkel.
Aandacht, aandacht en nog eens aandacht!
Vergeet niet je kat voldoende aandacht te geven. Zeker als je veel van huis bent. Plan minimaal twee keer per dag "quality time" in voor jou en je huistijger. Geef aandacht door met haar te spelen, haar te aaien en eventueel te borstelen. Af en toe een kattensnack waardeert je maatje natuurlijk ook.
Door dagelijks veel met je kat bezig te zijn, bouwen jullie een hechte band op. Dat merk je onder meer als je thuiskomt en je kat dolblij is als ze je ziet.
Een vriendje voor je kat
Soms zijn speeltjes en aandacht niet voldoende en verveelt een kat zich toch. Overweeg dan een tweede kat in huis te nemen zodat je huisdier een vriendje heeft en nooit meer alleen hoeft te zijn.
Hou rekening met een gewenningsperiode zodra je de nieuwe kat in huis haalt. Al voelt je maatje zich eenzaam, opeens een nieuw dier in haar territorium is niet niks. Geef beide dieren de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen.
Gaan katten en kinderen goed samen?
Je bent gek op je kind en op je kat. Met een goede voorbereiding en wat omgangsregels zorg je ervoor dat je kind en de kat de beste maatjes worden.
Gaan kinderen en katten goed samen?
Kinderen zijn dol op katten. Bovendien is het voor hen heel goed om met een kat op te groeien. Zo leren ze dieren respecteren en krijgen ze meer verantwoordelijkheidsgevoel. Katten zijn omgekeerd meestal dol op kinderen, vooral vanwege hun hoge stem en het feit dat ze graag knuffelen.
Hoe bereid ik mijn kind voor op de komst van een kat?
Je zorgt voor een succesvolle match door alles goed voor te bereiden:
- Neem je kind mee naar het kennismakingsgesprek in het asiel of bij de kweker.
- Vertel je kind nu al over de kat; wat heeft het dier nodig en waarom?
- Laat de spulletjes van de kat zien en leg uit waar ze voor zijn.
- Geef je kind wat omgangsregels mee voor de kat: wat vindt zij prettig en wat niet?
Omgangsregels voor kind en kat
Is het vaststellen van omgangsregeltjes niet te streng? Nee, dat is het niet. Zie het maar als een hulpmiddel waarmee je je kind en je kat helpt om beste vrienden te worden.
De regels die je van tevoren best met je kind doorneemt:
- Wanneer vindt de kat het fijn om geaaid te worden? Wanneer niet?
- Als de kat slaapt, maak haar dan niet wakker.
- De kat wil liefst met rust gelaten worden als ze op haar eigen plekje ligt.
- Jij wilt liefst niet gestoord worden op het toilet. De kat ook niet als ze op de kattenbak zit.
- Komt je kat op je af, dan zoekt ze contact. Ga niet achter haar aan als ze van je wegloopt.
- Praten tegen je kat vindt ze prettig, maar schreeuw niet tegen haar.
- Knuffel de kat gerust, maar pak haar staart niet vast.
Kan ik mijn kat en kind alleen laten?
Laat je kat en kind in het begin niet samen alleen. Zorg dat je er altijd bij bent om een en ander te begeleiden. Als je kat en kind eenmaal aan elkaar gewend zijn, kun je ze in enkele gevallen wel alleen laten. Dit kan alleen als je kind al wat ouder is en je een volwassen kat hebt. Maar dan nog is het afhankelijk van je kind en het karakter van het dier.
Kan ik mijn kind de kat laten verzorgen?
Hoewel een kat een geweldig vriendje is voor een kind, blijf jij als ouder altijd verantwoordelijk voor haar verzorging. Natuurlijk kun je je kind wel betrekken bij de verzorging van het dier. Dat is bijzonder leerzaam. Maak van de gelegenheid gebruik om je kind iets te leren over katten en dieren in het algemeen.
Is je kind oud genoeg om te begrijpen dat je een kat geen plezier doet als je te hardhandig met haar omgaat? Dan kun je je kind de kat laten borstelen. Zo bouwen ze samen een hechte band op.
Een kat en een baby, gaat dat samen?
Een baby zet jouw wereld op zijn kop, maar ook die van je kat. Katten zijn zeer zelfstandig en kunnen zich goed terugtrekken wanneer het hen een beetje te druk wordt. Zorg er dus voor dat je kat een eigen plekje heeft op een rustige plaats in huis. Ze mag hier niet gestoord worden.
De kat kan wel eens schrikken van het huilen van je kindje. Praat op dat moment rustig tegen je kat. Zo leert ze dat het huilen geen bedreiging is.
Daarnaast moet je kat ook de nieuwkomer in haar territorium accepteren. Laat haar daarom aan de geur van je baby wennen. Hou bijvoorbeeld een dekentje van je baby voor de kat om aan te ruiken. En ook erg belangrijk: besteed voldoende aandacht aan je huistijger, ook als de baby er eenmaal is.
Een kat bij andere huisdieren
Stel, je hebt andere huisdieren, maar je hebt ook altijd al een kat gewild. Dus schaf je er een aan. Leuk! De andere dieren en de kat zullen natuurlijk wel even moeten wennen aan elkaar. Leid dit zelf in goede banen.
Hoe verloopt de introductie?
In enkele gevallen worden katten en andere huisdieren de dikste vrienden en zijn ze onafscheidelijk. Dat is heel ontroerend om te zien en prachtig om mee te maken. Je oude huisdieren krijgen opeens een nieuw dier in hun territorium. Dat roept in eerste instantie de drang tot verdedigen op. Andersom geldt hetzelfde. Je nieuwe kat komt in een wildvreemde omgeving waar ze bijvoorbeeld opeens een hond tegenkomt. De kans is groot dat ze zich niet op haar gemak voelt.
In ander gevallen, bijvoorbeeld bij knaagdieren of vogels, haal je met de kat een natuurlijke vijand voor de diertjes in huis. Hou daarom vooral de eerste weken goed toezicht.
Mijn nieuwe kat en de hond
Hoe je hond op een nieuwe kat zal reageren, is moeilijk te voorspellen. Onthoud dat er voor hem wel een nieuw dier in zijn vertrouwde omgeving komt. Verdediging zou een logische reactie van hem zijn, maar er zijn ook honden die een kat juist als een leuk speelmaatje zien. Een eerste, soepel verlopende kennismaking is van groot belang:
- Laat je kat eerst alleen door het huis lopen zodat ze kan wennen aan de geuren van het huis.
- Laat je hond en kat kennis maken op een neutraal terrein, dus niet bij de mand of de voerbakken.
- Wacht tot iedereen rustig genoeg is bij de eerste kennismaking.
- Aai je hond en kat om en om zonder je handen te wassen; zo vermengen hun geuren zich.
- Dwing je kat en hond niet om te blijven als een van hen wegloopt.
- Geef je kat en hond tijdens de kennismaking een snoepje, allebei tegelijk. Zo koppelen ze een positieve ervaring aan de ontmoeting met de ander.
- Leid beide dieren af met een geluid of een speeltje als een van de twee zich opwindt.
- Zorg dat beide dieren een vluchtroute hebben als ze weg willen van elkaar.
Mijn nieuwe kat en de overige huisdieren
Heb je knaagdieren, vissen of vogels? Dan heeft veiligheid de prioriteit. Katten hebben een jachtinstinct en zien andere kleine huisdieren vaak als prooi. Het beste is om je kat en de andere dieren niet in dezelfde ruimte te laten verblijven. Is dat geen optie, zorg er in dat geval voor dat je diertjes op een plek staan waar de kat niet bij kan. Dit geldt zeker voor knaagdieren. Constant verblijven in de buurt van een natuurlijke vijand is zeer stressvol voor hen.
Wanneer je kat voor het eerst naar buiten?
Katten doen niets liever dan op onderzoek uit gaan. Welke voorbereidingen moet je treffen voordat je kat voor het eerst naar buiten kan?
Waarom mag mijn kat niet meteen naar buiten?
Laat je kat na een verhuizing of als je haar net hebt niet direct naar buiten. Ze heeft namelijk een ‘thuisinstinct’. Dit betekent dat ze direct naar haar oude adres terug loopt. Het duurt ongeveer een maand voordat je dier haar nieuwe woning als thuis erkent. Hou haar daarom minimaal vier weken binnen in je nieuwe huis. Bouw daarna het naar buiten toe gaan stap voor stap op.
Stappenplan naar buiten gaan
Wanneer je kat voor het eerst naar buiten gaat in een nieuwe omgeving is het belangrijk dat je het rustig aan doet. Loop met haar mee of blijf bij haar in de buurt. Begin heel simpel, in je eigen tuin. Breid dit steeds iets verder uit en laat je kat haar nieuwe omgeving op haar eigen tempo ontdekken. Als je bang bent dat ze wegloopt, is een kattenharnas een goede oplossing.
Voorbereidingen voordat je kat naar buiten gaat:
- Halsbandje met belletje. Men kan zien dat je kat een baasje heeft.
- Chippen en registreren. Je naam en adresgegevens zijn aan je kat gekoppeld. Als je kat vermist raakt en bij een asiel terechtkomt, weten de medewerkers dat ze bij jou hoort.
- Grenzen afbakenen met geur. Op die manier kan je kat haar nieuwe huis snel terugvinden. Vindt ze een bepaald speeltje leuk? Leg het dan in de tuin.
- Recente foto. Zorg dat je een duidelijk signalement hebt als je kat onverhoopt vermist raakt.
Mijn kat is vermist, wat moet ik doen?
Als je kat vermist raakt, zijn er een aantal zaken die je doet om haar terug te vinden:
- Verspreid flyers in je buurt.
- Informeer bij dierenartsen en het asiel. Het kan zijn dat je kat daar naartoe is gebracht.
- Neem voor het zoeken eten mee en roep haar naam.
- Vertel aan zoveel mogelijk mensen dat je je kat kwijt bent.
Geef je maatje ook op internet als vermist op. Mensen die een kat vinden, kijken vaak eerst online of het dier toevallig gezocht wordt.
Ongewenst gedrag bij een kat?
Ongewenst kattengedrag, zoals veel miauwen of sproeien in huis, is niet alleen vervelend voor jou maar ook voor je kat.
Wat is ongewenst kattengedrag?
Het gedrag van je kat is ongewenst als het jou of anderen stoort. Veel ongewenst gedrag is echter natuurlijk gedrag voor katten wat wij verkeerd interpreteren. Enkele voorbeelden van ongewenst gedrag:
- veel miauwen
- vernielen
- sproeien
- op voeten jagen van mensen
- agressie naar andere katten
Let op: Miauwen is een roep om aandacht of een uiting van pijn. Sluit samen met je dierenarts eerst medische oorzaken uit voordat je met het gedrag aan de slag gaat.
Waar komt ongewenst kattengedrag vandaan?
Ongewenst gedrag heeft verschillende oorzaken. Stress en verveling komen het meest voor. Of misschien heeft ongewenst gedrag in het verleden voor je kat gewerkt. Door vaak te miauwen, kreeg ze bijvoorbeeld eindelijk je aandacht. Heb je het de eerste paar keer goed gevonden dat je kat op het aanrecht sprong maar vind je het nu vervelend worden? Je maatje heeft onthouden dat ze het mag en nu is het een kwestie van nieuw gedrag aanleren.
Natuurlijk heb je je kat niet bewust verkeerd gedrag aangeleerd. Toch vind je de oorzaak van ongewenst gedrag vaak wel bij het baasje.
Hoe leer ik ongewenst kattengedrag af?
Achterhaal eerst waar het ongewenste gedrag van je kat vandaan komt:
- Ben je niet consequent geweest in wat wel en niet mag?
- Hoe reageer je normaal gesproken op ongewenst gedrag?
- Is het gedrag natuurlijk?
- Krijgt je kat onvoldoende aandacht?
Als je weet te achterhalen wat de oorzaak is, is ook direct duidelijk wat je moet veranderen. Reageer vanaf nu anders op het gedrag van je kat:
- Negeer het miauwen in plaats van je kat aan te halen of op haar te mopperen.
- Blijf ongewenst gedrag consequent corrigeren.
- Word nooit boos en bewaar je kalmte.
Laat je kat ook zien hoe het wel moet! Grijp dus niet alleen in als ze aan het bankstel krabt, maar zet haar meteen bij de krabpaal neer en doe voor hoe zij die moet gebruiken. Beloon haar wanneer ze de krabpaal vervolgens gebruikt.
Tips om ongewenst gedrag te voorkomen
- Zorg voor voldoende afleiding in huis.
- Geef je kat voldoende aandacht.
- Wees consequent in wat wel en niet mag, maar ook in je reactie.
- Socialiseer je kat goed.
- Beloon nooit ongewenst gedrag, negeer het.
- Zorg voor voldoende beweging.
Kan een kattengedragstherapeut helpen?
Kattengedrag is zeer complex. Soms lukt het niet om te achterhalen waar ongewenst gedrag van je kat vandaan komt of om haar dit af te leren. Schakel dan een kattengedragstherapeut in. Hij of zij is gespecialiseerd in kattentaal en -gedrag. Hij komt bij je thuis langs voor een orienterend gesprek. Zo heeft hij de mogelijkheid om je kat te observeren in haar vertrouwde omgeving.
Soms weet de therapeut in een eerste gesprek het probleem al te achterhalen en geeft hij je richtlijnen waar je zelf mee aan de slag gaat. In andere gevallen adviseert hij een traject van meerdere begeleidingsgesprekken of een cursus.
Een binnen- of buitenkat?
Je kat is van oorsprong een echte jager die het liefst buiten leeft. Soms is het echter beter om je kat binnen te houden.
Wanneer is het beter om mijn kat binnen te houden?
Een kat hoort in principe buiten te zijn, ze is immers een echte jager die op onderzoek uit wil. Woon je echter aan een zeer drukke weg of is je kat niet helemaal gezond? Dan is het beter om haar binnen te houden.
Een nadeel is dat je kat binnen minder prikkels krijgt dan buiten en zich daardoor sneller verveelt. Ook krijgt een binnenkat minder beweging dan een buitenkat.
Is iedere kat geschikt als binnenkat?
Niet iedere kat is geschikt om binnen te houden. Het jagen zit in de natuur van je kat en prikkelt haar om naar buiten te gaan. Of je kat al dan niet gelukkig kan zijn als ze niet buiten mag, hangt af van haar karakter en wat zij gewend is.
Als je een binnenkat wilt, kies dan voor een ras dat bekend staat om huiselijkheid. Perzen en Ragdolls hebben bijvoorbeeld minder behoefte om naar buiten te gaan. Zij liggen liever binnen en leven om zo veel mogelijk met hun baasjes te delen.
Als je kat vanaf kleins af altijd binnen geweest is, weet ze niet beter en is dat haar leefgebied. Mocht ze vroeger buiten en nu mag het opeens niet meer, dan kan zij ongelukkig zijn en verveeld raken.
Omdat een binnenkat minder beweging krijgt dan haar soortgenoten buiten, moet je haar voldoende bezighouden. Pas haar voeding aan op de beweeglijkheid. De richtlijnen daarvoor vind je op de verpakking. Er is ook kattenvoeding speciaal voor katten die binnenshuis leven. Laat je adviseren in je winkel.
Andere dingen die belangrijk zijn voor de binnenkat:
- Geef haar voldoende ruimte, richt een hoekje of kamertje speciaal voor haar in.
- Bied een krabpaal om de nagels af te slijten.
- Zorg dat ze lekker kan klimmen en veel uitkijkplekjes heeft.
- Door regelmatig met haar te spelen, krijgt ze extra beweging.
- Zorg voor een hygienische leefomgeving en een propere kattenbak.
Kan ik mijn kat opvoeden?
Hun eigen willetje en ondeugendheid zijn enkele redenen waarom we zo dol zijn op katten. Katten zijn altijd bezig hun grenzen te verleggen en daar houden we van. Maar dat betekent niet dat je een kat niet een beetje kan opvoeden.
Vanaf wanneer voed ik mijn kat op?
Begin met opvoeden vanaf de eerste dag dat de kat bij je is. Dan is er voor haar meteen duidelijkheid. Wees direct consequent in wat ze wel en niet mag. Wil je bijvoorbeeld niet dat ze op het aanrecht zit? Sta dat dan niet toe en zet haar voorzichtig op de grond elke keer als zij erop springt.
Wat kan ik mijn kat leren?
Wat een kat wel en niet mag, is natuurlijk per baasje verschillend. Maar er zijn dingen die elke kat moet doen, zoals het gebruiken van de kattenbak om de behoefte te doen en het toelaten van kammen en borstelen. Ook is het handig om je kat van kleins af aan te leren dat een reismand iets leuks is. Zo bespaar je haar (en jezelf) later in het leven een hoop stress wanneer zij ergens mee naartoe moet.
Het is voor een kat ook mogelijk om trucjes te leren als "pootje geven". Train je kat in de dingen die je zelf wilt. Zij leert niet zo makkelijk als een hond maar is wel zeer intelligent en bovendien dol op beloningen.
Hoe corrigeer ik mijn kat?
Beloon en corrigeer je kat om haar te leren wat zij wel en niet mag. Krabt je kat bijvoorbeeld aan je favoriete stoel, spuit haar dan een beetje nat met een plantenspuit of maak een hard geluid. Daar schrikt ze van, waardoor ze meteen ophoudt. Doe dit wel op het moment dat zij iets doet wat niet mag, anders koppelt ze de correctie niet aan de ongewenste handeling.
Een andere manier is om je kat te laten zien wat ze wel mag. Krabt ze aan de bank, klap dan in je hand zodat ze stopt en zet haar daarna direct bij de krabpaal neer. Krab dan zelf een paar keer langs het sisal om voor te doen wat je van haar vraagt. Zo geef je haar een alternatief.
Wil je je kat leren dat ze je tijdens het spelen niet mag krabben en bijten? Stop dan met spelen op het moment dat ze dat doet en loop weg. Het onderbreken van het spel en negeren is dan de correctie.
Bij het opvoeden is belonen zeker zo belangrijk als corrigeren. Doet je kat iets goed, knuffel haar dan of geef haar een lekkere kattensnack.
Hoe leer ik mijn kat nieuwe dingen?
Leer je kat nieuwe dingen met veel geduld en kattensnoepjes waar zij dol op is. De beloning die ze krijgt brengt je kat in verband met de handeling. Wil je haar bijvoorbeeld leren om in de reismand te zitten, zet haar er dan regelmatig in. Blijft ze netjes zitten? Geef haar dan een aai over de kop en het begeerde snoepje.
Wil je je kat kunstjes leren? Leer haar dan eerst te gaan zitten op jouw commando. Doe dit door "zit" te zeggen zodra je kat uit zichzelf gaat zitten. Geef haar dan meteen iets lekkers. Regelmatig herhalen is heel belangrijk, zodat de kat begrijpt dat de beloning volgt als ze gaat zitten op commando.
Benader je kat altijd positief, ook als iets niet goed lukt. Het moet leuk blijven voor je Kat.
Kan je een volwassen kat ook opvoeden?
Een volwassen kat kan ook opgevoed worden. Net als haar jongere soortgenootjes zal ook zij proberen om haar grenzen te verleggen. Gelukkig leer je een volwassen kat ook makkelijk nieuwe dingen aan, ze doet er alleen iets langer over dan een kitten. Wees daarom extra geduldig en blijf consequent handelen.
Mijn kat krabt en bijt, hoe komt dat?
Krabben en bijten hebben een functie voor je kat. Zo bijten en krabben kittens om het doden van een prooi te oefenen en krabben katten eveneens om hun nageltjes af te slijten. Maar het is niet de bedoeling dat ze jou bijten en krabben. Meestal is het bijtgedrag naar mensen toe het gevolg van een opvoedingsfoutje of een minder ideale leefsituatie:
- Speel altijd met een speeltje met je kat, niet met je handen.
- Je kat verveelt zich.
- Je hebt onvoldoende krabgelegenheden in huis.
- Je kat voelt zich bedreigd.
Een propere leefomgeving
Een kat is een zeer proper dier. Ze besteedt ettelijke uren per dag aan haar hygiëne. Daarom eist ze ook dat haar leefomgeving schoon is.
Waarom is hygiene zo belangrijk?
Hygiëne is goed voor de gezondheid en het humeur van je kat. Bescherm haar zo goed mogelijk door voor een propere leefomgeving te zorgen. Daarnaast voelt je kat zich een stuk prettiger in een schoon huis. Zo zal ze nooit haar behoefte doen in een vieze kattenbak. En is de plaats waar haar eten staat vies? Dan heeft ze meteen minder eetlust.
Hoe zorg ik voor een hygienische leefomgeving van mijn kat?
Met een paar simpele klusjes zorg je al snel voor een propere leefomgeving:
- Leer je kat om in de kattenbak haar behoeftes te doen.
- Maak de kattenbak regelmatig schoon en schep de uitwerpselen er dagelijks uit.
- Verwijder dagelijks de haren in de leefomgeving van je kat, klop regelmatig haar kussens en mandjes uit.
- Zorg dat het mandje of kussen uit materiaal bestaat dat eenvoudig te reinigen is.
- Reinig de voer- en drinkbakjes dagelijks.
- Houd haar vacht schoon, borstel haar regelmatig en controleer goed op vlooien.
- Zorg voor frisse lucht; zet het raam open (met een vliegenraam voor de veiligheid).
- Ontworm je kat regelmatig.
Ongelukjes gebeuren wel eens, ook bij katten. Maak direct schoon als je kat een keer buiten de kattenbak heeft geplast. Anders blijft de geur hangen en ziet ze de plek voortaan voor een vast toilet aan.
Wat betekenen geuren voor je kat?
Je kat reageert heel sterk op geuren. Afwisselende geuren houden de omgeving interessant voor haar en de kans op verveling of ongewenst gedrag wordt hierdoor aanzienlijk kleiner. Katten houden bijvoorbeeld van het geurige kattenkruid of valeriaan. Verras je kat af en toe door een van deze kruiden neer te zetten of in een speeltje te doen.
Wees terughoudend met schoonmaakmiddelen. Citroenfrisse geurtjes worden door katten niet op prijs gesteld. Kies daarom liever voor neutraal ruikende schoonmaakmiddelen.
1 of meerdere katten in het huishouden
Kun je niet genoeg krijgen van je lieve huisgenootje en wil je graag een tweede kat? Zorg dan voor een goede kennismaking.
Kan ik een tweede kat in huis halen als ik er al eentje heb?
Een kat die gewend is alleen te leven, vermaakt zich vaak prima alleen. Hou er rekening mee dat je huis haar territorium is en dat zij het verdedigt tegen vreemden. Vaak worden de twee later de beste vrienden, maar in eerste instantie ziet je oude kat de nieuwkomer als een indringer. Laat de dieren stap voor stap aan elkaar wennen en blijf er liefst bij. Zo voorkom je stress en hebben jij en je kat er al snel een nieuw maatje bij.
Wat voor spullen heb ik nodig voor een tweede kat?
Een extra kat betekent ook dat je extra spullen in huis haalt. We hebben alvast een boodschappenlijstje voor je gemaakt:
- extra waterbak
- extra voerbak
- eigen krabpaal
- extra kattenbak
- nieuw speelgoed
Houd voor de kattenbakken deze regel aan: 2 voor 1 kat + 1 extra voor elke nieuwe kat. Dus voor 2 katten geldt: 3 bakken.
Hoe laat ik de katten aan elkaar wennen?
Het gewenningsproces is belangrijk voor je katten, pak dit daarom meteen goed aan. Zo zorg je ervoor dat ze elkaar snel accepteren:
- Geef je nieuwe kat zijn eigen spulletjes.
- Zorg dat het rustig is in huis.
- Hou je twee katten de eerste dagen gescheiden.
- Blijf bij de eerste kennismaking in de buurt.
- Aai de katten om en om met dezelfde hand, zo vermeng je hun geuren.
- Leid de katten bij oplopende spanning af.
- Benader beide katten op een positieve manier.
Maak je geen zorgen als de katten eens naar elkaar blazen of de oren in de nek leggen. Dat hoort erbij. Haal ze uit elkaar als er ruzie dreigt en probeer het op een later tijdstip opnieuw.
Hoe kan ik twee katten de eerste dagen gescheiden houden?
Zet je nieuwe kat in een andere kamer dan de kat die al een tijd bij je woont. Heb je hier geen ruimte voor? Zet je nieuwkomer dan in een bench of reismand. Reageren beide katten goed op elkaar en is de nieuwkomer gewend? Dan is het tijd om aan elkaar te ruiken.
Wanneer mogen ze bij elkaar?
Zorg voor een ontspannen sfeer door rustig tegen je katten te praten. Merk je dat er toch een gespannen sfeer heerst? Hou dan even wat afstand tussen de twee katten. Laat de eerste ontmoeting niet te lang duren, begin met enkele minuten en bouw dit iedere dag een klein beetje op. Raken ze aan elkaar gewend, dan kun je ze rustig in een ruimte laten.
Kan ik een volwassen kat aan een kitten laten wennen?
Kittens tot een leeftijd van ongeveer tien weken accepteren elkaar bijna altijd. Daarna verandert hun nieuwsgierigheid. Het is dus handig om van tevoren goed te bedenken of je een of twee katten wilt. Zorg het liefst voor twee kittens uit hetzelfde nestje. Zij kennen elkaar immers al.
Heb je al een volwassen kat en wil je er toch nog eentje bij? Vaak gaat dat goed als de ander een kitten is. Let wel op als ze met elkaar gaan spelen. Het volwassen dier is sterker en soms zal zij het kleintje onbedoeld iets te hard aanpakken.
Sommige mensen zeggen dat een kater beter overweg kan met een kater en een poes met een poes, maar hier zijn geen gegronde bewijzen voor. Wel kan castratie helpen bij de acceptatie van een andere kat.
Is je kat al bejaard? Laat hem dan liever alleen van haar oude dag genieten. Een kitten is dan te druk.
Een derde, vierde of vijfde kat erbij, kan dat?
Breid je kattenfamilie gerust uit als je daar voldoende ruimte voor hebt. Het is namelijk wel belangrijk dat iedere kat een eigen plekje heeft. Voeg bovendien het liefst twee katten per keer toe als je er al meerdere hebt. Dan zitten er iedere keer twee in dezelfde positie. Volg steeds de stappen van het gewenningsproces om er een succes van te maken.
Hoe lang duurt het om twee katten aan elkaar te laten wennen?
Het is vooraf niet te zeggen hoe lang je katten nodig hebben om aan elkaar te wennen. Dat is erg verschillend. Sommige katten zijn na een paar weken al aan elkaar gewend en anderen pas na een aantal maanden. Geef ze de tijd en dwing ze niet om vriendjes te worden. Benadert de ene kat de andere kat met een verticale staart? Dan gaat het de goede kant op, dit is een teken van acceptatie en vriendschap.
Hoe maak ik mijn huis katvriendelijk?
Natuurlijk wil je dat je kat zich net zo thuis voelt als jij. Hoe maak je van je woning een fijne plek voor haar?
Wat is een katvriendelijk huis?
Een katvriendelijk huis is een schoon huis waar rekening wordt gehouden met de instincten en de levensbehoeften van een kat. De kat moet zich veilig voelen, maar ze moet ook geprikkeld worden.
Hoe maak ik mijn huis katvriendelijk?
Maak van je huis een echt kattenpaleis waar je maatje graag is:
- Zorg voor basisbenodigdheden zoals voerbakjes en een geschikte kattenbak.
- Laat geen eten slingeren.
- Zet regelmatig een raam open en plaats daar een vliegenraam voor.
- Leg in iedere kamer wat kattenspeeltjes.
- Maak de kattenbak regelmatig proper.
- Geef je kat een eigen plekje op een rustige plaats.
- Plaats een kattenluikje als je een buitenkat hebt.
Als je deze dingen toepast, wil jouw kat nooit meer weg. Ze heeft immers een veilige, schone en stimulerende thuis.
Hoe maak ik mijn huis veilig voor mijn kat?
Houdt schoonmaakmiddelen, verzorgingsproducten, menselijk voedsel, tabak en medicijnen uit de buurt van je kat.
Meestal komt je kat op haar pootjes terecht, maar instabiele meubels kunnen gevaarlijk voor haar zijn. Let ook op open ramen. Plaats een vliegenraam zodat je kat niet door het raam naar buiten kan. Let zeker op met kantelramen: zorg dat ze nooit gekanteld half open staan. Je kat kan er anders in vast komen te zitten.
Tip: Als je kitten haar nagels gebruikt
Je kitten houdt van klimmen en klauteren. Klimpalen vindt ze geweldig, maar denk niet dat je haar daarmee van de zetel en uit de gordijnen houdt. Hang daarom de eerste weken je gordijnen omhoog. Wanneer je kitten haar nageltjes aan de zetel scherpt, pak je haar op en zet je haar neer bij de krabpaal. Vervolgens krab je er een paar keer aan en wacht je totdat zij het ook doet. Zodra ze aan de paal krabt, beloon je haar.
Je balkon of tuin katvriendelijk maken
Sommige katten hebben de vrijheid om buitenshuis te gaan en staan waar zij maar willen. Andere zijn gebonden aan een vast gebied, zoals de tuin.
Waar moet ik rekening mee houden als mijn kat naar buiten gaat?
Katten redden zich buiten vaak prima, maar een beetje veiligheid inbouwen is geen overbodige luxe. Hebben je buren bijvoorbeeld een hekel aan katten? Of ligt er een drukke weg voor je huis? Probeer dan je kat zoveel mogelijk in je eigen tuin te houden.
Hoe hou ik mijn kat in mijn eigen tuin of op het balkon?
Een kat is goed in klimmen, dus haar in je eigen tuin of op je balkon houden vraagt om enige creativiteit. Enkele tips:
- Een schuin aflopende afrastering: monteer een naar binnen gericht schuin aflopend scherm van glas, gaas of plastic bovenop de schutting.
- Verwijder hoge voorwerpen: voorkom dat je kat over de schutting springt.
- Maak bomen ontoegankelijk voor je kat: snoei je bomen zo laag mogelijk af of plaats een boomkraag om de stam.
- Beschermnet: span een net over je volledige tuin (van schutting tot schutting) of van de reling van je balkon naar het plafond.
- Buitenren: je kunt een ren (laten) maken van hout, metaal of staal. Fijnmazig gaas is het beste materiaal om de ren mee te beveiligen.
- Tuigje: Ga met je kat in een tuigje wandelen of zet haar vast aan een punt, verwijder alle obstakels waaraan de lijn vast kan blijven haken. Blijf voor de zekerheid steeds in de buurt.
Waar moet ik op letten bij de omheining van mijn tuin of balkon?
Ben je van plan een omheining te plaatsen? De omheining moet dan minimaal 1.80 meter hoog zijn met een naar binnen gericht afdak van gaas, om ontsnapping te voorkomen. Zorg dat de palen stevig in de grond staan.
Gebruik veilig gaas
Als je gaas gebruikt, moet het een draaddikte van 1,6 mm en een maaswijdte van maximaal 2,5 cm hebben. Bij grotere wijdte kunnen katten vast komen te zitten met hun kop. Zet het gaas boven en onder goed vast.
Zorg voor afleiding
Een kat die niets te doen heeft in haar ren zal proberen te ontsnappen. Zorg daarom voor een klimpaal, verhoogde uitkijkplekjes en voldoende speelgoed. En zorg dat er altijd eten, drinken en een kattenbak in de ren staan.
Kattenbak en kattenbakvulling kiezen
Een kattenbak is een must in elk kattenhuishouden. De keuze in kattenbakken is enorm. Welke kies je en waar zet je hem neer?
Welke soorten kattenbakken zijn er?
Er zijn kattenbakken met of zonder kap, met luikjes en met luchtfilters. En wat dacht je van zelfreinigende kattenbakken? Het aanbod is enorm. Hoe weet je welke kattenbak de juiste voor je kat is?
De richtlijn: een goede kattenbak is anderhalf keer de lengte van je kat. Wanneer er een kap op zit, moet je kat makkelijk kunnen staan en draaien in de bak. Kies voor je eigen gemak een exemplaar dat eenvoudig te reinigen is. Heb je een kitten of oude kat, zorg dan voor een lage instap.
Hoe vaak moet ik de kattenbak schoonmaken?
Je kat gebruikt haar kattenbak niet als deze vies is. Verwijder daarom bij gebruik van klontvormende kattenbakvulling elke dag de uitwerpselen. Zo voorkom je slechte geuren.
Gebruik je geen klontvormende kattenvakbulling? Dan maak je de bak best eens per week grondig proper.
Welke kattenbakvullingen zijn er?
Er zijn twee verschillende soorten kattenbakvullingen: minerale korrels en niet-minerale korrels. De laatste is gemaakt van organisch materiaal, zoals hout- en papierafval. De minerale variant is van klei. Bij de minerale korrels kan je kiezen tussen klontvormende kattenbakvulling en niet-klontvormende kattenbakvulling. De klontvormende korrels plakken aan elkaar als ze nat worden. Zo zijn ze makkelijk uit de bak te scheppen. De klompen sluiten de vieze geurtjes op, waardoor de bak minder ruikt. De niet-klontvormende korrels absorberen vocht, maar plakken niet aan elkaar.
Stel je zelf 3 vragen om te beslissen welke korrels het beste zijn voor jou:
1. Ben je bereid dagelijks klontjes te scheppen?
Klontvormende korrels.
2. Waar staat de kattenbak? Keuken, garage, wasplaats, living etc.
Staat de bak in een leefruimte, dan zijn klontvormende korrels beter wegens een betere geurcaptatie.
3. Hoe intensief wordt de bak gebruikt?
Bij intensief gebruik: klontvormende korrels zijn zuiniger in gebruik en je hebt minder last van geurtjes.
Hoe laat ik mijn kat wennen aan de kattenbak?
Je kat heeft tijd nodig om te wennen aan een nieuwe kattenbak. Zet haar met de bak in een kleine ruimte. Heb je een kattenbak met een kap? Haal deze er dan tijdelijk af; katten vinden het niet prettig om een onbekende ruimte in te gaan als deze overdekt is. Zodra je kat gewend is, zet je de kap er weer op.
Kan je kat de kattenbak nog niet vinden? Help haar dan door haar op te tillen en op de bak te zetten.
Hoe voorkom ik nare luchtjes bij de kattenbak?
Een kattenbak in huis hoeft helemaal niet te zorgen voor slechte geuren. Schep er regelmatig de uitwerpselen uit en maak hem proper. Laat je voor de juiste keuze kattenbakvulling adviseren in je winkel.
Wat is de beste plaats voor de kattenbak?
Zet de kattenbak op een rustige plaats waar je kat makkelijk bij kan. Een plek waar je kat in alle rust kan gaan zitten, zonder dat ze zich opgejaagd voelt. Plaats de kattenbak bovendien nooit naast de voer- en drinkbakjes of een slaapplaats. De kat is een zeer proper dier en wil die plekken niet bevuilen.
Kunnen twee katten van dezelfde kattenbak gebruik maken?
Katten hebben een eigen kattenbak nodig, die delen ze liever niet. Zorg voor 1 kattenbak per kat +1. Als je twee katten hebt, plaats je dus drie kattenbakken. In sommige gevallen is het mogelijk dat twee katten gebruik maken van dezelfde kattenbak, bijvoorbeeld wanneer ze goede vrienden zijn. Maar dan nog is een extra bak handig voor de momenten waarop ze tegelijkertijd naar het toilet moeten.
Wat als mijn kat haar behoefte opeens buiten de kattenbak doet?
Soms plast een kat zomaar naast de kattenbak. Gebeurt dit een keer, dan heeft ze gewoon een ongelukje gehad en is er niets aan de hand. Gebeurt dit regelmatig, dan is er wel iets aan de hand. Ga na wat de oorzaak is. Mogelijk heeft het met een of meer van de volgende zaken te maken:
- Je reinigt de kattenbak niet vaak genoeg.
- Je hebt de kattenbak verhuisd.
- Je hebt de indeling van de kamer gewijzigd.
- Er heerst spanning in huis.
- Je kat krijgt te weinig aandacht.
- Je kat heeft een negatieve ervaring opgedaan met de kattenbak.
Dit zijn factoren waar je direct mee aan de slag kunt. Heb je het idee dat dit allemaal niet de reden is, of is je kat nog steeds van slag ondanks je aanpassingen? Neem haar dan mee naar de dierenarts om mogelijke medische oorzaken te onderzoeken.
Welk kattenluikje is geschikt?
Kattenluikjes zijn ideaal wanneer je je kat zelf laat beslissen of zij binnen of buiten wil zijn. Welk luikje is het beste voor jullie?
Waarom een kattenluikje?
Met een kattenluikje hoef je niet steeds de deur open en dicht te doen als je kat binnen of buiten wil. Zij beslist zelf wat ze doet. Dit is vooral erg handig wanneer je dagelijks een paar uur weg bent. Bovendien stel je het kattenluikje af zoals jij wilt: alleen naar binnen of alleen naar buiten of volledig dicht.
Wat vinden katten van kattenluikjes?
Het is natuurlijk heerlijk als je kat naar wens binnen en buiten kan en dat je er geen omkijken naar hebt. Maar er zitten helaas ook enkele kleine nadelen aan zo een luikje.
Een nadeel van het kattenluik is dat je wel eens andere katten in je huis aantreft. Komt dit veel voor, dan is er de optie van het kattenluikje dat alleen open gaat voor jouw kat en niet voor vreemde katten. Dit werkt door middel van een magneet, een infrarode zender of een chip.
Sommige, wat onzekere katten zien het kattenluikje als een zwak punt in hun territorium en worden er onrustig van.
Waar kan ik uit kiezen?
Er zijn verschillende soorten kattenluikjes:
- Standaard: een luikje met daarin een plastic deurtje dat heen en weer beweegt.
- Met magneet: een kattenluik dat enkele reageert op de bijpassende magneet aan de halsband van je kat.
- Met infraroodslot: het kattenluik gaat open wanneer jouw kat met haar infraroodzendertje aan de halsband door het kattenluikje wil.
- Met chip: dit kattenluikje reageert op de unieke chip van je kat.
Wat is het beste kattenluikje?
Wat voor jullie het beste kattenluikje is, hangt af van jouw voorkeuren en die van je kat. Sommige katten verdragen bijvoorbeeld geen halsband. In dat geval kan je het beste voor het kattenluikje met chipherkenning gaan. Laat je adviseren in je winkel.